Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Amerikaiak hozzák haza az Irakban lelőtt magyart

2003.11.26. 13:22
Irakból elindult szerdán a több mint egy hete lelőtt magyar fiatalember földi maradványait tartalmazó koporsó - tájékoztatta az MTI-t a külügyi szóvivő. A tisztázatlan körülmények között elhunyt férfi holtteste Kuvaiton és Németországon keresztül érkezik Magyarországra.
"Bagdadi külképviseletünktől a mai napon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Irakban tragikus körülmények között elhunyt Varga-Balázs Péter földi maradványait tartalmazó koporsó hazaindult Magyarország felé" - mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő. Közlése szerint "a szállítást az amerikai hadsereg vállalta, amerikai katonai gépen jön".

A szóvivő elmondta: a koporsót először Bagdadból Kuvaitba, majd pedig Kuvaitból a németországi Ramstein amerikai támaszpontra szállítják, s várhatóan csütörtök hajnalban érkezik Magyarországra. Tóth Tamás jelezte: a magyarországi érkezés pontos helye és ideje egyelőre nem ismert, de ezekről a külügyi tárca, Varga-Balázs Péter családjának értesítése után, a sajtót is tájékoztatja.

"Az elhunyt földi maradványainak elszállítására azt követően került sor, hogy a holttestet a bagdadi magyar külképviselet konzulja személyesen is azonosította, és tevékenyen hozzájárult a holttest szállításához szükséges engedélyek beszerzéséhez a helyi hatóságoktól" - mondta a szóvivő. A Külügyminisztérium a holttest hazaszállításáról tájékoztatta az elhunyt családját.

A 27 éves Varga-Balázs Péter civilként dolgozott a háborús övezetben. A fiatalembert tisztázatlan körülmények között, amerikai katonák lőtték le. Kovács László külügyminiszter hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén közölte, hogy az amerikai külügyminisztériumtól eddig csak nem hivatalos tájékoztatást kapott Magyarország, mivel a vizsgálatot végző Pentagon és a CIA még nem fejezte be az eset kivizsgálását.

Hecckampányról beszél a külügyi szóvivő
A Külügyminisztérium megdöbbenve tapasztalja, hogy a sajtóban és a politikában is elindult egy olyan vonal, amely egy magyar állampolgár tragikus halálából, egy magyar család gyászából a tárca ellen irányuló hecckampányt kíván véghez vinni - mondta a külügyi szóvivő szerdán az MTI-nek. A külügyi tárca nem érti, "miért várja el a magyar média, hogy a naponta többször, esetenként egymásnak ellenmondó újabb és újabb verziókra a minisztérium reagáljon". A szóvivő szerint pontosan akkor lenne a Külügyminisztérium felelőtlen, ha információ hiányában reagálna ezekre. Bővebben