Helsinki Bizottság: Bűncselekményt követett el az ügyész

2008.01.17. 17:11
Varga Gergely mentő körülményt hallgatott el, ha igazak a cikkünk állításai - mondta a Magyar Helsinki Bizottság elnöke. Az Indexnek az érintettől kellett volna megtudnia, mit gondol a Fővárosi Főügyészség a szóvivőjéről kiszivárgott hangfelvételről. Nem sikerült.

Varga Gergely bűncselekményt követett el, ha igazak a Fővárosi Főügyészség szóvivőjéről szóló cikkünk állításai - mondta Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke. "Ez a mentő körümény elhallgatása elnevezésű bűncselekmény", amelynek értelmében mindenki, és nem csak a hivatalos személyek, hanem bármely állampolgár, aki tud olyan tényről, amelytől valakinek a felmentése függhet, azt közölnie kell az adott személlyel, annak védőjével, vagy a hatósággal.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy mi a Fővárosi Főügyészség álláspontja az ügyben, ám Ihász Sándor fővárosi főügyész titkárságán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy az ügyben maga az érintett, Varga Gergely szóvivő az illetékes nyilatkozattevő. Ő viszont egész nap elérhetetlennek bizonyult.

Ihász az MTI-vel annyit közölt, hogy Varga Gergelytől igazoló jelentést kért, és az esetleges fegyelmi felelősségének vizsgálata folyamatban van. A főügyész ugyanakkor hangsúlyozta: az Index cikkében megjelölt tárgyalás hónapokkal ezelőtt, 2007. szeptember 27-én volt, ahol Varga Gergely magánszemélyként vett részt, úgy is nyilatkozott, nem pedig szóvivőként, "pusztán a szakmai véleményét mondta el az ügyről".

Az Index birtokába került hangfelvétel és több szemtanú szerint Varga Gergely ügyész, a Fővárosi Főügyészség jelenlegi szóvivője volt az, aki tavaly szeptemberben egy tárgyalás után már a tárgyalóteremben, majd a bíróság folyosóján fenyegetni kezdte, hamis tanúzással vádolta az egykori őrizeteseket, és azt állította, tudja hogy kik voltak a rendőr tettesek, de nem ők ülnek a vádlottak padján.

Tavaly szeptember 27-én a Fővárosi Bíróságon a kőbányai rendőrkapitányságon 2006. szeptemberében történt rendőri bántalmazások ügyének első tárgyalási napját tartották. A tárgyalás után Varga több szem-, és fültanú - köztük az Index újságírója - jelenlétében azt fejtegette, hogy nem vitatja a bántalmazások tényét, de szerinte az egykori őrizetesek csak az őket ért sérelem miatt vallottak a rendőrökre. Azt is mondta, hogy bennfentesként pontosan tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de a tárgyaláson nem ők ültek a vádlottak padján.

Varga Gergely a Fővárosi Főügyészség szóvivői posztját 2008. január elseje óta tölti be, és ebben a minőségében nyilatkozott egy televíziós hírműsorban, amikor a szeptemberi szóváltás szemtanúi felismerték. A szóvivő az Index érdeklődésére elismerte, hogy ő "beszélgetett" a tanúkkal annak idején, ám szerinte hangoskodás, fenyegetőzés nem volt, bennfentes állítások nem hangzottak el, csupán magánbeszélgetésről volt szó.

Az Index birtokába került hangfelvétel ellentmond Varga verziójának. A hangfelvételen Varga és a tanúk beszélgetnek, és Varga azt állítja, hogy nem az elkövetők ülnek a vádlottak padján, ezt ő rendőr kollégáktól tudja.

Angel Mendoza, az egyik sértett az Indexnek nyilatkozva azt mondta, kész nemzetközi bíróság elé vinni az ügyet, mert az őt bántalmazó, általa felismert rendőrt nem ítélte el a bíróság. Az ügyet tárgyaló Cserni János büntetőbíró a bántalmazás tényét bizonyítottnak látta ítéletében, bizonyítottság hiányában mentette fel a két rendőr vádlott egyikét. Az ítélet indoklásában azt is kimondta, hogy a rendőrök egy része biztosan hamisan tanúskodott az ügyben.  • Tippek
  • Hitelkártya