Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Irakinak vélték a magyar fiút

2003.12.02. 14:47
Befejezte munkáját a Varga-Balázs Péter iraki halálának körülményeit vizsgáló kéttagú tényfeltáró bizottság. A hivatalos jelentés szerint a szerencsétlenül járt fiatalember feltehetőleg nem vette észre az útzárat, és az amerikai katonák figyelmeztető jelzéseit.
Hétfőn késő este érkezett haza az a két magyar diplomata, akiket Kovács László külügyminiszter küldött Irakba, hogy a lehetséges keretek között kivizsgálják Varga-Balázs Péter halálának körülményeit. Kedden sajtótájékoztatón ismertették a 2003. november 26-30. között Irakban folytatott tényfeltáró vizsgálat hivatalos jelentésben is közreadott eredményeit.

A sajtótájékoztatón Szentiványi Gábor, helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Józsa Mátyás és Tar Attila alkotta vizsgáló bizottság jelentése nem minősül sem ügyészségi, sem rendőrségi vizsgálatnak, és "nem helyettesítheti a hivatalos jelentést, amit az amerikai féltől továbbra is várunk". Mindezzel együtt a minisztérium elhatárolja magát a sajtóban megjelent találgatásoktól és nem hivatalos információktól, bízva abban hogy a jelentés választ ad a legtöbb felmerülő kérdésre.

Az összetört KIA
Az összetört KIA
A Külügyminisztérium Biztonsági Főosztályának vezetője (Józsa Mátyás) és az illetékes területi főosztály arabul is tudó vezető munkatársa (Tar Attila) a Koalíciós Átmeneti Hatóság (CPA) politikai és katonai képviselőivel, a ToiFor Kft vezetőivel, valamint az iraki egészségügyi hatóságokkal is találkoztak a vizsgálat során. A feltárt adatok alapján készült jelentés szerint a következőképp rekonstruálhatóak a sajnálatos események:

2003. november 17., 17.10: Az amerikai hadsereg 1. Gyalogos Dandárja al-Ramadi és al-Habbanijja között útzárat, más elnevezés szerint ellenőrző pontot állított fel az al-Ramadiból al-Habbanijjába vezető 2x2 sávos, nem autópályának minősülő közúton, mert robbanóeszköznek vélt tárgy megsemmisítését végezték ezen az útszakaszon. Erről Varga-Balázs Péter előzetesen nem szerezhetett tudomást.
2003. november 17., 18.00: Varga-Balázs Péter az al-Ramadi bázison végzett munkát követően másodmagával elindult al-Habbanijja felé, hogy Tarek Nadzsi Szigilt, a ToiFor Kft iraki kisegítő alkalmazottját közeli lakhelyén letéve, visszatérjen szálláshelyére.
A veszélyes útszakaszra tekintettel nagy - Tarek Nadzsi Szigil állítása szerint 100 km/h fölötti - sebességgel haladtak, az útlezárást is ekkora sebességgel közelítették meg. A gépkocsiban, egyik munkatársuk szerint, elinduláskor ketten ültek, idegen utasok menet közbeni felvétele az iraki viszonyok között nem valószínű. Varga-Balázs Péter a helyi lakosokra jellemzően öltözködött és ritkán borotválkozott, hogy ezzel is csökkentse annak kockázatát, hogy a helyi lakosság külföldinek nézze.
2003. november 17., 18.00 körül: Mivel Irak közel fekszik az egyenlítőhöz, körülbelül fél óra alatt éjszakai sötétség borult a sivatagra.
2003. november 17., 18.25: Az amerikai katonák az útzár felállítását követően 40-50 autót fordítottak már vissza, amikor a fehér KIA pickup a helyszínre ért. Varga-Balázs Péter valószínűleg nem vette észre a katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem, amelyben nyomjelzős is volt, és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz. Az amerikai katonák a gyorsan közeledő járműben ülőket öngyilkos merénylőnek vélték, és hogy megállítsák, a jármű vezetőjére M16-os gépkarabélyaikból célzott lövéseket adtak le. A jármű ezt követően nagy erővel az utat elzáró amerikai katonai járműbe, egy Humvee típusú, nagyobb kaliberű géppuskával is felszerelt dzsipbe csapódott. A tragikus eset következtében Varga-Balázs Péter vélhetően azonnal életét vesztette, bár a boncolást végző iraki orvos helyszíni elsősegélyre utaló kötésnyomokat talált. A pickup utasát és az ütközésben megsérült két amerikai katonát elsősegélyben részesítették. A vizsgálóbizottság látta a pickup alsó orr-részének roncsolódásait, és az ütközés erősségét jelzi az is, hogy az amerikaiak tájékoztatása szerint a Humvee-t le kellett selejtezni.
2003. november 17., 19.00 körül: Az amerikai katonák az útzárat kiterjesztették az út másik oldalára is, ahol egy másik gépkocsi vezetője is figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető jelzéseket. Ott két iraki vesztette életét, egy pedig megsebesült.
2003. november 18.: Varga-Balázs Pétert az intézkedő amerikai katonák irakinak vélték, ezért holttestét további eljárásra az iraki rendőrségnek adták át, vele kapcsolatban külön eljárást nem kezdeményeztek, ami megtörtént volna ha rögtön kiderül, hogy külföldi állampolgár halt meg. Az ugyanazon az úton történt második incidensből a holttesteket és a sérültet ugyanabba a ramadi kórházba szállították, ahova Varga-Balázs Péter holtteste, iletve a megsérült társa is került. Ebből az egybeesésből származik az a sajtóértesülés, hogy a járműben a magyar fiatalemberen kívül még négy iraki is utazott.

A Külügyminisztérium felvétele
A Külügyminisztérium felvétele
2003. november 18.: Bacsó Béla, a ToiFor Kft igazgatója tudomást szerez munkatársa eltűnéséről, miután az nem vett részt a cég szokásos heti vezetői értekezletén. Keresni kezdték amerikai és iraki kapcsolatain keresztül, bevonva ebbe a ToiFor helyi alkalmazottait is, de kihagyva az iraki magyar képviseletet.
2003. november 19.: Később megtudták, hogy a győri fiatalember holttestét november 17-ről 18-ra virradóra az amerikaiak átadták az iraki rendőrségnek. A ToiFor képviselői a ramadi kórházba mentek, ahol Varga-Balázs Péter barátja azonosította az elhunytat.

A bizottság magával hozta a halotti anyakönyvi kivonatot és a boncolási jegyzőkönyvet, melyet a Külügyminisztérium illetékese átad a család képviselőjének. A jegyzőkönyv arab-angol-magyar fordítási láncon áteső részlete szerint a halált "repesz" okozta roncsolódás okozta. "Repesz" alatt lövedék becsapódásából származó, tetszőleges anyagú szilánk, szálka, forgács értendő.

Az Index érdeklődésére, hogy ezek szerint okozhatta-e a fiatalember halálát a Humweevel történt ütközés, Józsa Mátyás elmondta, hogy szeretnék arabból közvetlenül magyarra fordíttatni a boncolási jegyzőkönyvet, hogy egyértelműen kiderülhessen a halál oka, de ezt követően is az elhunyt családján múlik majd, hogy nyilvánosságra hoznak-e bármilyen részletet a dokumentumból.