Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Orbán számít Várhegyire

2001.11.10. 15:04
A délelőtti Nap-kelte című televíziós műsorban Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: ha másodfokon minden vádpont alól fölmentik Várhegyi Attilát, akkor visszatérhet posztjára. Várhegyi azután mondott le, miután az ellene és 9 társa ellen folyó büntetőperben a Budakörnyéki Bíróság első fokon bűnösnek találta őt hanyag kezelés vétségében és ezért háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Orbán Viktor miniszterelnök a szombat délelőtti Nap-kelte című műsorban Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára lemondásával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az elkerülhetetlen volt, mert ha a független bíróság elmarasztal egy politikust, akkor le kell vonni a konzekvenciát.

Ugyanakkor - hangsúlyozta -, ha másodfokon minden vádpont alól felmentik Várhegyi Attilát, akkor visszatérhet posztjára. A megüresedő politikai államtitkári poszt betöltése kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy egyelőre még csak a problémát látja, a megoldást nem.

Várhegyi pénteken jelentette be lemondását

Várhegyi Attila pénteken délután jelentette be lemondását, miután az ellene és 9 társa ellen folyó büntetőperben a Budakörnyéki Bíróság első fokon bűnösnek találta hanyag kezelés vétségében. Várhegyi Attila újságírók előtt elmondta, hogy távozásáról - időpont megjelölése nélkül - az ítélethirdetést követően tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormányfő elfogadta államtitkára lemondását.

Várhegyi Attila azért döntött a lemondás mellett, mert 'nem szeretné az üggyel erkölcsi értelemben terhelni a kormányt'. A volt államtitkár ugyanakkor közölte, hogy nem kíván távozni a közéletből, így nem szándékozik lemondani a Fidesz választmányának elnöki posztjáról.