Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeptemberben kezdődik Várhegyi Attila másodfokú büntetőpere

2002.09.01. 12:29
Várhegyi Attila az elsőfokú ítélet kihirdetését követően lemondott politikai államtitkári posztjáról.
Szeptember 30-ára tűzték ki Várhegyi Attila másodfokú büntetőperét a Pest Megyei Bíróságon - közölte Czine Ágnes, a büntető kollégium vezetője. A hatóságok Várhegyi Attila - jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője, pártigazgató - szolnoki polgármesteri megbízatása idején, 1994-95-ben történt cselekmények miatt vizsgálódtak. Várhegyi Attila az eljárás során mindvégig következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.

A büntetőper időszakában Várhegyi Attila már az Orbán-kormány politikai államtitkára volt. Ellene a vád különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, továbbá vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és magánokirat-hamisítás volt. Ez alapján akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség szerint Várhegyi Attila szolnoki polgármesterként 1994-ben vesztegetést követett el azzal, hogy az önkormányzati választási kampányhoz helyi cégektol fiktív számlák révén a Mahir Szolnok Kft.-n keresztül összesen mintegy 1,3 millió forintot szerzett magának, illetve a Fidesz szolnoki alapszervezetének. A másik vádpont szerint Várhegyi Attila polgármesterként 1995-ben mintegy 190 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a szolnoki önkormáynzatnak a városközpontban lévo telkek eladásával.

A Budakörnyéki Bíróság másfél éves tárgyalás-sorozatot követoen 2001 novemberében hirdette ki elsőfokú ítéletét. Ebben a telek-ügylet kapcsán hanyag kezelés vétsége, azaz a váddal ellentétben nem szándékos, hanem gondatlan cselekmény miatt mondta ki Várhegyi Attila bunösségét és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Ugyanakkor felmentette a vesztegetés vádja alól. Felmentette a bíróság az ügy további kilenc vádlottját is.

Az elsofokú bíróság szerint a hanyag kezelés kapcsán vagyoni kár az az összeg, amit az önkormányzatnak kell majd fizetnie az ingatlanügylet miatt indult kártérítési perekben. Cégek polgári peres úton több száz millió forintot követlenek a várostól. Várhegyi Attila az elsőfokú ítélet kihirdetését követoen lemondott politikai államtitkári posztjáról. A tavaly novemberben kihirdetett elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a hanyag kezelés ügyében Várhegyi Attila felmentésért, az ügyészség viszont súlyosításért fellebbezett. A vesztegetés vádja később jogerősre emelkedhetett, így a Pest Megyei Bíróságnak már csupán a hanyag kezelés kérdésében kell döntenie.