Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Fidesz szerint államtitoksértés a légtérteszt

2005.07.12. 16:30
Intézkedési tervet dolgozott ki a Magyar Honvédség vezérkara a légtér biztonságának javítására, miután állami megrendelésre próbarepülést végzett egy pilóta. A déli irányból alacsonyan szálló kisrepülőgép Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő megtalálta. A Fidesz államtitoksértést emleget, a kormányszóvivő cáfol.

A Magyar Honvédség vezérkara intézkedési tervet dolgozott ki a magyar légtér biztonságának javítása érdekében, a miniszterelnök pedig múlt hét pénteken elrendelte ennek átültetését a gyakorlatba - közölte László Boglár kormányszóvivő.

A miniszterelnök által szombaton bejelentett tesztrepülés egy volt azok közül, amelyeket azért hajtanak végre, hogy felmérjék a védelmi képességet, illetve meghatározzák, mely pontokon van szükség ezek javítására – közölte Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára.

A próbarepülés során a déli irányból alacsonyan szálló kisrepülőgép Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő megtalálta. A radarok a gépet nem tudták követni, "Dunaújváros pedig már Paks után van" - jegyezte meg Iváncsik.

Más érvek

Szerinte déli irányból a legsérülékenyebb a védelmi rendszer, ezért fontos, hogy a háromdimenziós radarokból ne csak kettő, a bánkúti és a békéscsabai készüljön el, hanem rendszerbe álljon a déli határ mentén elkészülő radar is. Ezzel kapcsolatban eddig szinte kizárólag környezetvédelmi szempontok vetődtek föl, „itt az ideje, hogy a biztonságpolitikai érvek és megfontolások is előtérbe kerüljenek” - mondta.

A tesztrepülést Vári Gyula egykori vadászpilóta, szocialista országgyűlési képviselő végezte még tavasszal egy Cessna típusú kisrepülőgéppel.

Államtitoksértést emleget a Fidesz

– Magyarország gyenge pontjainak ilyen szintű kiteregetése felveti az államtitoksértés gyanúját – közölte Simicskó István, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke a kormányfő hét végi kijelentéseivel kapcsolatban. Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzet kérdésére nem cáfolta, minősített információ az, hogy például Paks felett fehér foltok vannak a magyar légtérfigyelő rendszerben.

- Az európai terrorveszély fokozódásának idején óriási felelőtlenség felhívni a figyelmet hazánk légterének védtelenségére egy olyan „játék” kedvéért, amellyel a zengői beruházás szükségességét kívánják igazolni – jelentette ki Simicskó István. László Boglár kijelentette, a miniszterelnök által semmiféle nemzetbiztonsági érdeket vagy államtitkot sértő információ nem került nyilvánosságra a hétvégén bejelentett tesztrepülés kapcsán. "Ezeket az információkat senki nem titkosította és senki nem nyilvánította államtitoknak" - mondta.