Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tóth András: februárig minden iratot átvizsgálnak

2003.09.27. 23:12
Jelenleg is folyik a korábbi állambiztonsági szervek dokumentumainak feldolgozása a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, így semmit nem lehet mondani arról, hogy az iratok között van-e Kondor Katalinra vonatkozó, mondta Tóth András az MTI érdeklődésére szombaton.
A polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár közölte: "a decemberben elfogadott úgynevezett átvilágítási törvény értelmében a volt állambiztonsági hivatalok iratait felülvizsgálják, és feloldják mindazok titkos minősítését, amelyek nyilvánosságra hozatala a mai Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit nem sértik". Hozzátette: az 1970-ig terjedő iratokat már teljes egészében feldolgozták, az 1970 és 1980 közötti időszak feldolgozása is folyamatosan zajlik.

Tóth András hangsúlyozta: az ügy pont erről az időszakról szól. A törvény szerint jövő év februárjáig kell felülvizsgálni az 1999. december 31-ig terjedő időszak iratait. Azok az iratok, amelyekről a "titokgazdák" kimondják, hogy titkos minősítésük feloldható, feltehetően a dokumentumok nagy része ide tartozik majd, azok átkerülnek az állambiztonsági hivatalok történeti levéltárába.

A Népszavában pénteken közölt dokumentumokkal kapcsolatban, amelyekről a lap azt állította: bizonyítják, hogy a Magyar Rádió Rt. elnöke kapcsolatban állt a hetvenes-nyolcvanas években az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával, az államtitkár az MTI-nek megerősítette: "olyanok véleményét ismerem, akik ennek az időszaknak az ilyen jelegű irataival foglalkoztak".

"Amennyiben egy kópiáról az akkori szervezeti egységek elnevezését, származását, az ilyenfajta dokumentumok kitöltését meg lehetett állapítani az újságban közölt kép alapján, ők azt mondták: nem valószínű, hogy ez hamisítvány" - tette hozzá az államtitkár

. A rádióelnök csütörtökön bírósági eljárást helyezett kilátásba a lap ellen, majd pénteken - a fotókópiák láttán - újabb közleményt adott ki, amelyben leszögezi: "Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Népszava szeptember 26-ai számában megjelent dokumentumot most láttam először".