Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmilliárdok a főváros belső kerületeire

2002.08.14. 08:26
Néhány év alatt teljesen átalakulhat a főváros belső kerületeinek arculata, főleg a lepusztult városrészek rehabilitációja lesz látványos - írja a Magyar Hírlap szerdai számában. Csak a IX. kerületben 22 milliárd forintot költenek a következő tíz évben a régi épületek felújításra. A főpolgármesteri hivatal kedvezményes európai hitelekből fedezi a városrehabilitációt.
A következő tíz évben is folytatódik a IX. kerület megújulása. A Magyar Hírlap információi szerint 2011-ig további 22 milliárd forintot költ a főváros és a kerületi önkormányzat Ferencváros rehabilitációjára. Ezúttal a Haller utca-Mester utca-Ferenc körút-Üllői út által határolt terület 17 lakótömbjét és a Mester utcai fasort újítják fel.

Közösen állják a költségeket

Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Demszky Gábor főpolgármester és Gegessy Ferenc IX. kerületi polgármester. A lakóépületek és a hozzájuk kapcsolódó közterületek burkolatának felújítását közösen finanszírozzák a városrehabilitációs keret felhasználásával és a kerület saját forrásával. A Középső-Ferencvárost a fővárosi közgyűlés már 1998-ban rehabilitációs akcióterületté nyilvánította. Csak itt eddig 138 épületet bontottak le, felépült 52 új lakás, és több mint 40 házban, majdnem 900 otthont felújítottak. A már elkészült épületek több építészeti elismerést kaptak.

Mindenhova jut

A városrehabilitációs keretből egyaránt jut a külső és a belső kerületeknek. Az V., VI., VII., VIII., IX., X. és XIII. kerületeken kívül a külvárosban a lakótelepek felújításához, hőszigeteléshez, fűtéskorszerűsítéshez járul hozzá a pénzalap. Idén öt kerület, az I., V., VIII., IX., X. nyújtott be pályázatot. A tervezett épületfelújítások, lakáspótlások, bontások, közterület-felújítások 5,8 milliárd forintba kerülnek, amihez a főváros 2,1 milliárd forint támogatást nyújt.

Minden eddiginél több társasház nyújtotta be pályázatát a támogatási felhívásra: 19 kerület 2 ezer 201 budapesti társasháza szeretne részesedni a pénzből. A kerületek összesen 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 385 millió forint hitelt nyújtanak a pályázó társasházaknak.

Új hitelek

A főváros a felújítási költség 25-30 százalékát vissza nem térítendő támogatásként adja. Az 5 éves kamatmentes kölcsönként a támogatás mértéke elérheti a felújítási költség 100 százalékát is. Így azok a társasházak is elkezdhetik a renoválást, amelyek nem rendelkeznek nagyobb induló tőkével.

A támogatások és támogatandók köre tovább növekedhet, és a városrehabilitáció látványosan felgyorsulhat. Az Európai Beruházási Bank (EIB) a mostani 15 éves futamidő helyett akár 20-25 éves futamidejű hitelnyújtást tervez, amelyet az eddigi 50 százalék helyett a beruházások 75 százalékára lehet majd felhasználni.

Jövőre 150 milliárdot fordítanak a lakásprogramra
Az MSZP kiemelten akarja támogatni a lakásrehabilitációt: jövőre 50 milliárd forintot költenének erre a célra a jelenlegi 2-3 milliárd forintos éves keret helyett - ezt Horváth Csaba szocialista parlamenti képviselő mondta júliusban. A következő évben a lakásprogramra mintegy 150 milliárd forintot fordítanának, és ez egyenlő arányban oszlana meg az új lakások építésének támogatása, a bérlakásprogram, illetve a rehabilitációs terület között. A GDP-ből a jelenlegi 0,75 helyett 1,3-1,5 százalék jutna lakástámogatásra. A lakásépítéssel foglalkozó kormánymegbízotti irodán megkezdődött egy tízéves, átfogó stratégiai program kidolgozása.