Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tízmilliárdok a főváros belső kerületeire

2002.08.14. 08:26
Néhány év alatt teljesen átalakulhat a főváros belső kerületeinek arculata, főleg a lepusztult városrészek rehabilitációja lesz látványos - írja a Magyar Hírlap szerdai számában. Csak a IX. kerületben 22 milliárd forintot költenek a következő tíz évben a régi épületek felújításra. A főpolgármesteri hivatal kedvezményes európai hitelekből fedezi a városrehabilitációt.
A következő tíz évben is folytatódik a IX. kerület megújulása. A Magyar Hírlap információi szerint 2011-ig további 22 milliárd forintot költ a főváros és a kerületi önkormányzat Ferencváros rehabilitációjára. Ezúttal a Haller utca-Mester utca-Ferenc körút-Üllői út által határolt terület 17 lakótömbjét és a Mester utcai fasort újítják fel.

Közösen állják a költségeket

Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Demszky Gábor főpolgármester és Gegessy Ferenc IX. kerületi polgármester. A lakóépületek és a hozzájuk kapcsolódó közterületek burkolatának felújítását közösen finanszírozzák a városrehabilitációs keret felhasználásával és a kerület saját forrásával. A Középső-Ferencvárost a fővárosi közgyűlés már 1998-ban rehabilitációs akcióterületté nyilvánította. Csak itt eddig 138 épületet bontottak le, felépült 52 új lakás, és több mint 40 házban, majdnem 900 otthont felújítottak. A már elkészült épületek több építészeti elismerést kaptak.

Mindenhova jut

A városrehabilitációs keretből egyaránt jut a külső és a belső kerületeknek. Az V., VI., VII., VIII., IX., X. és XIII. kerületeken kívül a külvárosban a lakótelepek felújításához, hőszigeteléshez, fűtéskorszerűsítéshez járul hozzá a pénzalap. Idén öt kerület, az I., V., VIII., IX., X. nyújtott be pályázatot. A tervezett épületfelújítások, lakáspótlások, bontások, közterület-felújítások 5,8 milliárd forintba kerülnek, amihez a főváros 2,1 milliárd forint támogatást nyújt.

Minden eddiginél több társasház nyújtotta be pályázatát a támogatási felhívásra: 19 kerület 2 ezer 201 budapesti társasháza szeretne részesedni a pénzből. A kerületek összesen 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 385 millió forint hitelt nyújtanak a pályázó társasházaknak.

Új hitelek

A főváros a felújítási költség 25-30 százalékát vissza nem térítendő támogatásként adja. Az 5 éves kamatmentes kölcsönként a támogatás mértéke elérheti a felújítási költség 100 százalékát is. Így azok a társasházak is elkezdhetik a renoválást, amelyek nem rendelkeznek nagyobb induló tőkével.

A támogatások és támogatandók köre tovább növekedhet, és a városrehabilitáció látványosan felgyorsulhat. Az Európai Beruházási Bank (EIB) a mostani 15 éves futamidő helyett akár 20-25 éves futamidejű hitelnyújtást tervez, amelyet az eddigi 50 százalék helyett a beruházások 75 százalékára lehet majd felhasználni.

Jövőre 150 milliárdot fordítanak a lakásprogramra
Az MSZP kiemelten akarja támogatni a lakásrehabilitációt: jövőre 50 milliárd forintot költenének erre a célra a jelenlegi 2-3 milliárd forintos éves keret helyett - ezt Horváth Csaba szocialista parlamenti képviselő mondta júliusban. A következő évben a lakásprogramra mintegy 150 milliárd forintot fordítanának, és ez egyenlő arányban oszlana meg az új lakások építésének támogatása, a bérlakásprogram, illetve a rehabilitációs terület között. A GDP-ből a jelenlegi 0,75 helyett 1,3-1,5 százalék jutna lakástámogatásra. A lakásépítéssel foglalkozó kormánymegbízotti irodán megkezdődött egy tízéves, átfogó stratégiai program kidolgozása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!