Rafael
19 °C
33 °C

Csatornadíj emelés és hitelfelvétel Budapesten

2003.12.18. 17:12
Harminchat százalékkal drágul januártól a budapesti csatornadíj. Az ellenzék csak inflációkövető emelést tartana elfogadhatónak. Döntött a Fővárosi Közgyűlés arról is, hogy 23 milliárd forintos hitelt vesznek fel 2004-ben. E mellett jóváhagyták a 4-es metró építésének 700 milliós többletköltségét engedélyező határozatot is.
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a koalíciót alkotó MSZP-SZDSZ képviselői megszavazták a fővárosi csatornadíj 36 és a vízdíj 6,5 százalékos emelését január 1-jével. A döntést támogató képviselők a magas díjemelést a környezetvédelmi díj bevezetésével indokolták. A Fidesz-MKDSZ, az MDF és a MIÉP elviselhetetlennek nevezte az áremelés mértékét, ehelyett infláció körüli emelést tartottak volna indokoltnak.

A Fidesz-MKDSZ nem kívánt részt venni a vitában és a karzatra vonult, mintegy szolidaritást vállalva a reggeli - csatornadíj-emelés ellen szervezett - demonstráció résztvevőivel. Az ellenzék - a főpolgármester a fővárosiaknak szánt jelképes ajándékaként - egy karácsonyi díszdobozt is elhelyezett a pulpituson, amelyen az egyes közműdíj-emelések mértéke szerepelt.

Többletköltség a 4-es metró építésénél

A 4-es metróberuházáshoz kapcsolódó, előrehozott felszíni rendezési munkáknál mintegy hétszázmillió forint olyan többletköltséget fizetett ki a BKV, amire a közgyűlés nem adott felhatalmazást - derült ki a testület csütörtöki ülésén. Az előterjesztésben a BKV Rt. igazgatósága "sajnálattal állapítja meg (...), hogy a projekt végrehajtása során fedezettel nem rendelkező feladatok kerültek végrehajtásra".

Huszonhárom milliárd hitel fejlesztésekre

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén 28 milliárd forint hitel felvételéről döntött a jövő évi fejlesztések támogatására. A koalíciós képviselők döntésükkel hozzájárultak egy, mintegy százmillió eurós, hétéves lejáratú kölcsön felvételéhez. A hitelt egy, a főváros által nem ismertetett pénzintézeti konzorciumtól veszi fel az önkormányzat. Atkári János főpolgármester-helyettes arra a képviselői kérdésre, hogy mire költi majd a főváros a pénzt, azt mondta: "általános célú hitelről van szó, ezzel megadtam a választ". Moskovits Péter (MSZP), a testület pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, a hitel a jövő évi beruházások forrásösszegének kiegészítéséhez ad többletet. Az MTI úgy tudja, a fővárosi önkormányzat hitelállománya a kölcsön felvételével 93 milliárd forintra emelkedik.

A környezetvédemi tárca cáfol
Cáfolja a szakminisztérium, hogy a fővárosban a környezetterhelési díj bevezetése miatt kell januártól harminchat százalékkal megemelni a csatornadíjakat - jelenti a HavariaPress. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményével a Fővárosi Közgyűlés több képviselőjének arra az állítására kívánt reagálni, mely szerint az emelés mértékét a vízterhelési díj bevezetése indokolta. A minisztérium ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a januártól életbe lépő vízterhelési díj valóban többletköltséget jelent a csatornázási szolgáltatóknak, ez azonban Budapest esetében legfeljebb 15 százalékos díjnövelést indokolna. Sőt, még ezt is csak akkor, ha a díjfizetési kötelezettség miatti többletkiadást a szolgáltató teljesen a fogyasztókra kívánja áthárítani. A közlemény szerint a minisztérium számításai egyértelműen kizárják, hogy a szolgáltatási ár nagy mértékű drágulásáért önmagában a vízterhelési díj legyen a felelős.