Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mennyit akar a kormány a várból?

2002.02.28. 15:43
A Széchényi könyvtár egyes részeit elköltöztetnék a budavári palotából, a szabaddá vált szinteket pedig kormányzati célokra használnák. Egyesek szerint mindez az első lépés afelé, hogy a teljes budavári épületegyüttest a kabinet használja. Az üggyel a kultuszminiszter is kénytelen foglalkozni: Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke írásbeli kérdést intézett Rockenbauer Zoltánhoz.
Az Index értesülései szerint elképzelhető, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) kiköltöztetik a felső szintekről, és a jelenlegi olvasótermek és a Könyvtári Intézet szintjeit kulturális kormányzati és reprezentációs célokra használják majd. A raktárak állítólag a helyükön maradnak, számos más részleget és az olvasótermeket egy közeli teniszpályára tervezett váraljai épületben helyeznek el.

Egy az Indexhez eljuttatott dokumentum szerint három változat készült az OSZK "helyiség- illetve elhelyezési gondjának" megoldására. Az OSZK egyik munkatársa úgy véli, hogy ebből két verzió, az "A" és a "B" csak a "látszat kedvéért" került bele az anyagba.

Tervezetek

Az eredeti tervet, egy mélyraktár építéséről a dokumentum "B" része tartalmazza. Ez egy régi elgondolás, még abból az időből, mikor az OSZK még be sem költözött a vári épületbe. Az összköltség itt 7 milliárd forint. Az "A" változat szerint egy zöldmezős beruházással egy új nemzeti könyvtár épülne, és a jelenlegi könyvtárépületet "más célra" használnák. Ennek becsült költsége elérné a 90 milliárd forintot, így komoly reményeket senki nem fűzött hozzá.

Információink szerint a tervezet lényege a "C" variáns, melynek megvalósítása kétszer annyiba kerülne, mint a mélyraktár megépítése. Egy könyvtáros szerint erre a tervezetre összpontosít a könyvtár vezetése, és az NKÖM. A felek már meg is állapodtak az átalakításokat illetően. Eszerint a könyvtár épülete vegyes funkciójúvá alakulna. Kiköltöztetnék a VI. emeleti előadótermeket, a teljes VII. szintet az olvasótermekkel, és a teljes VIII. szintet a könyvtári intézettel.

Cáfolnak

Az így felszabaduló helyen kulturális kormányzati és reprezentációs célokat szolgáló egységek lennének. Az NKÖM illetékese azonban azt közölte, hogy a minisztériumnak nem áll szándékában megbontani a könyvtár egységét. Ugyancsak a költöztetés cáfolataként értékelhető az OSZK főigazgatójának nyilatkozata is, mely szerint nincs konkrét terv, de várható változás, mely mindenki számára kedvező lesz.

Nem helyes megbontani

A könyvtáros szerint a terv elindítói hibáztak, amikor a választások előtt fogtak hozzá az előkészítéshez. - Most természetesen mindent megtesznek, hogy eltussolják az ügyet, arra számítva, hogy a megnyert választások után már zavartalanul előállhatnak vele - mondta. Többek szerint az OSZK-nak a mélyraktáron kívül nincs más helyigénye. Annál is inkább, mivel az utóbbi években igen nagy létszámleépítés történt. Ugyancsak általános vélemény, hogy a jelenlegi forma egy rendkívül biztonságos raktári rendszer, mely ideális könyvtár-építészeti egységet alkot, és semmi szükség a megbontására.

A vég kezdete?

Egy újabb információ szerint a Sándor-palota belső munkainak átadás-átvételi tárgyalásai során a résztvevő belsőépítészek számára nyilvánvalóvá vált: a Várpalotának kormánynegyeddé kell válnia, így idővel a Magyar Nemzeti Galériára is sor kerülhet. - Ha az OSZK részleges kitelepítésével sikerül megbontani a várpalota funkcionális és építészeti egységét, a vég kezdeténél vagyunk - vélekedik az egyik könyvtáros. A Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, dr. Bereczky Loránd azonban nem tud arról, hogy bármiféle "merénylet" készülne a galéria ellen.

Parlamenti folytatás

Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke szerdán bejelentette, az OSZK-val kapcsolatban írásbeli kérdést intéz dr. Rockenbauer Zoltánhoz, a kultusztárca miniszteréhez.

A kérdés: "Igaz-e, hogy az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi termeinek egy részét a kormányzat kívánja elfoglalni, és ennek érdekében az olvasótermeket és más részlegeket egy teniszpályán felépítendő épületbe költöztetnék át? Készültek-e tervek és folynak-e tárgyalások az OSZK egyes részlegeinek költöztetésével kapcsolatban? Veszélyeztet-e bármely kulturális intézményt a kormányzati negyed várbéli kialakításának terve?"

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!