Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kikaptak a romák a nem létező roma-rendőr focimeccsen

2001.05.01. 22:01
A Nógrád megyei Varsányt nem akarták megkaparintani a kampányoló politikusok, pártok zászlói helyett csak néhány félig felfújt lufi lobogott. Az ORFK honlapján meghirdetett barátságos rendőr-roma meccs valójában nem is létezett, csupán arról volt szó, hogy néhány szécsényi rendőr erősíti a roma csapatot a megye háromban játszó Stella ellen. Ők azonban nem jöttek el, ahogy a pártok sem tolongtak, hogy támogassák a varsányi rendezvényt.
Birkapörkölt készülőben
Birkapörkölt, sör, zene, kilencvennyolc százalékos roma részvétel - az 1810 fős Varsány negyedét alkotó kisebbség a helyi focipályára vonult ki, szokásos évi majálisukra. Kiss Zoltán polgármester az Index elmondta, immáron harmadik alkalommal szervezte a cigány önkormányzat falujukban a május elsejei rendezvényt, amelyre hagyományosan a szécsényi rendőröket is meghívták.

Nem tolongtak a pártok

Az ORFK honlapján közöltekkel ellentétben szó sem volt arról, hogy a romák és rendőrök külön csapatot alkotva küzdenek meg egymással, ahogy néha a napi hírekből is hallhatjuk. A szécsényieket a helyi kisebbségből verbuválódott csapatba várták, hogy együtt küzdjenek meg a megye háromban játszó Stellával. A kampányoló politikusok messze elkerülték a varsányi focipályát - egyesek szerint nem véletlenül -, csak egy képviselő volt, aki úgy érezte, néhány láda sörrel támogatnia kell a rendezvényt. Így a pártok zászlói sem lobogtak, csak néhány félig felfújt lufit lengetett a szél.

Boldogan lakmároztak a kisgyerekek
Nem úgy, mint Szécsényben, ahol a felállított színpadon két MSZP transzparens is ki volt feszítve. A varsányi 200-250 emberrel ellentétben, itt már dél körül is közel ötszázan tapsoltak a Pölös-Örvös duó előadásra, amely főként Maksa Zoltán és Gálvölgyi János poénjait gyűjtötte össze. A legnagyobb sikert a szójátékok mögé rejtett politikával aratták, ahogy Orbánc Viktortól retteg minden gazda.

Nem jöttek el a rendőrök

Hiába várták a szécsényi rendőröket a Nógrád megyei Varsányban, nem jöttek el. Ennek ellenére nem volt gond a csapat összeállításával, bőven akadt jelentkező a helyi kisebbség közt. A mérkőzés ugyan nem sikerült fényesre, a romák először a vonalon kívül jó a labda taktikát választották, de a nekik szurkoló közönséggel együtt néhány órára el tudták feledni mindennapos problémájukat.

Kék mezben a roma csapat
Ahogy az Index megtudta, a helyi romák főként segélyekből élnek, egyetlen munkalehetőség a szécsényi gyertyagyárban van. A most épülő csatornafektetésből azonban kiveszik a részüket. Petrovics Ferenc, a Varsány Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének segítségével jó néhányan tudtak házat építeni, ahol normális körülmények között tudnak élni. Nem véletlen nevezik őt csak a cigány polgármesternek. Még bűnmegelőzési megállapodást is kötött a rendőrséggel, mint megtudtuk ez arról szól, hogy helyrerakják azokat a családokat, akikkel gond van.

A szécsényi rendőrök nélkül a romák ugyan 3-2-re kikaptak a mérkőzésen, de a polgármester bízott abban, hogy legalább a megyei főkapitány meglátogatja majd őket, hiszen őt is meghívták majálisra.