Európában a magyarok a legkifinomultabb ízlésű vásárlók

2001.03.06. 17:25
,,Európában a magyarok a legkifinomultabb ízlésű vásárlók" - tudható meg a Healey & Baker nemzetközi cég jelentéséből. A felmérésből kiderül: az egyszeri magyar vásárló leginkább a friss, genetikailag nem módosított élelmiszereket tartja jónak. A magyar nép nagy része pedig azt szeretné, ha a szupermarketek vasárnap is nyitva lennének.
A felmérés Európa 12 országában, hétezer vásárló (565 magyar) megkérdezésével. A megkérdezettek Európában átlagosan 23 alkalommal mennek bevásárlóközpontba - a magyarok csak tizenötször. Hazánk polgárai legtöbbször kirakatokat nézegetnek a bevásárlóközpontban, de emellett az élelmiszerek és a különleges áruk iránt is nagy a kereslet.

Hazánkban egyedülállóan magas azok száma, akik naponta vásárolnak. A magyarok előnyben részesítik a biciklis vásárlást. Ugyancsak szeretik a buszt és a villamost használni, hogy eljussanak a boltig. Furcsa, hogy a nyugati vásárlók nagy részével ellentétben az egyszeri magyart nem érdekli, hogy itthoni árut vásárol vagy külföldit. A felmérés szerint alig foglalkoztat minket, hogy a megvett ruha márkás-e vagy sem. Egyedülállóan magas volt azon megkérdezettek száma, akik nem tudtak véleményt alkotni a márkákról.

Itthon nem mindig a nő dolga a vásárlás

A magyar vásárló számos területen megelőzi nyugati vetélytársait. Ezek egyike, hogy itthon a vásárlás terhe a egyenletesebben oszlik meg a nemek között, mint nyugaton: 27 százaléka férfi, 73 százaléka nő a vásárolni indulóknak. A Legtöbbször azonban nem a plázákba, hiszen a jelentés szerint nem estünk annyira hasra a személytelen szupermarketek előtt, mint azt a közhiedelem eddig feltételezte.

A magyarok továbbra is a lakóhelyükhöz közel levő élelmiszerüzleteket és piacokat részesítik előnyben a mindennapi bevásárlás alkalmával. Kiderül továbbá, hogy 83 százalékunk inkább friss élelmiszert vásárol, ami (72 százalékunk szerint) genetikailag biztosan nem módosított. Általános vélemény, hogy az élelmiszer-választék jelentősen javult az elmúlt három év folyamán.  • Tippek
  • Hírek