Mátyás
-6 °C
1 °C

,,Politikai kacsa" a vasárnapi üzletbezárás

2001.03.01. 18:44
Sehol sincs nyoma annak, hogy bárki is be szeretné záratni az üzleteket vasárnap - tájékoztatta az Indexet Filló Pál, a Parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke. Az Országgyűlés a jövő héten tárgyalja a Munka Törvénykönyvének módosítását, amely szintén nélkülözi a változtatásokat leíró elemeket. Ugyanakkor - kiszivárgott információk szerint - a kormány pénteken a bizottság tudta nélkül mégis foglalkozik a Fidesz berkeiből származó ötlettel, amelyről egyelőre csak azt lehet tudni, hogy formabontó.

Az Országgyűlés a jövő héten tartja részletes vitáját a Munka Törvénykönyvének módosításairól, amely azonban nem tartalmaz a munkaidőről szóló passzusokat - mondta az Indexnek Filló Pál, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke. A képviselő - elmondása szerint - megdöbbenéssel hallotta, hogy a Fidesz foglalkozik a vasárnapi szünet bevezetésével, és ez ügyben már konkrét dolgok is elhangzottak. Lapunk úgy tudja, hogy annak ellenére, hogy a Gazdasági Minisztérium által beterjesztett törvénytervezet nem foglalkozik a vasárnapi szünet ötletével, a kormány pénteki ülésén mégis napirenden van. A törvény végszavazása két hónap múlva várható, de a felvetett ötlet beiktatása felboríthatja a megszokott munkarendet. Filló politikai kacsának bélyegezte az ötlet propagálását, amelynek hátterében ,,személyes motivációk állhatnak".

A vásárlás beavatkozik a családok életébe

A vasárnapi munkabeszüntetésről először Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára beszélt egy rádióműsorban. Őry nyíltan kiállt amellett, hogy legalább az üzleteket be kellene zárni vasárnaponként, mert ,,a vasárnapi bevásárlás, mint brutális erővel terjedő fogyasztói kultúra, beleavatkozik a családok életébe". Az államtitkár a Népszabadságnak kedden úgy nyilatkozott, hogy a munkavállalók érdekeit szolgálná, ha több pihenőnapot kaphatnának, ráadásul a kisvállalkozók is előnyt szereznének a piacon. Őry Csaba azonban mindehhez hozzátette, hogy a Fidesz nem egységes az ügyben, mert vannak, akik totális munkabeszüntetést szeretnének, és vannak, akik csak bizonyos szolgáltatásokra alkalmaznák a szigorítást.

A módosító indítványokra várnak

Bernáth Ildikó, a foglalkoztatási bizottság fideszes alelnöke a kérdésben nem alakított ki egyértelmű állásfoglalást. Indoklása szerint csak abban az esetben alakítja ki a frakció az egységes álláspontot, ha beérkeznek a módosító indítványok. Ilyen jellegű indítvány azonban nem érkezett - mondta Filló, akinek személyes véleménye szerint tömegigény van a hétvégi, vasárnapi nyitva tatásra, ezért a javaslatot minden mozzanatában végig kell gondolni.

Borulna az üzleti terv

Hasonló állásponton van Rét Ágnes, a Duna Plaza PR-vezetője is. Rét az Indexnek kifejtette, hogy a bevásárlóközpontokat pontosan az az igény hívta életre, hogy a vevők nem érnek rá hétköznap vásárolni, így ügyleteiket vasárnap szeretnék intézni. A Duna Plazában a hétköznapokhoz képest másfélszeres a forgalom.

Nyilván a bérlőink is kalkuláltak a vasárnapi bevételekkel, így felborulna az összes üzleti terv - reagált a kezdeményezésére Rét Ágnes. Sokan megkérdőjelezik a munkavállalók iránt érzett aggodalmat is, hiszen ,,minden munkavállaló tudja, hogy mit vállal, amikor aláírja a szerződést".

A Duna Plazában egyébként a bérlőkkel úgy kötik meg a szerződéseket, hogy vasárnap kötelezően nyitva kell tartaniuk délután három óráig. Ennek ellenére az üzletek zöme egész nap várja a vevőket, hiszen szombat után vasárnap van a legnagyobb forgalom.