Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lakatos Pál: főszerkesztőből munkatárs

2001.07.27. 19:17
Nem hosszabbította meg Lakatos Pálnak, a Vasárnapi Újság megbízott főszerkesztőjének július 31-én lejáró szerződését a Magyar Rádió elnöke. Lakatos munkatársként folytatja pályafutását a rádióműsornál. A főszerkesztő másodszor távozik a műsor éléről, először 1995-ben menesztették, mert őt tették felelőssé azért, hogy egyik beosztottja nem tudta műsorát rendesen vezetni, és át kellett venni menetközben a helyét. Lakatos egy politikai játszma részének tartja menesztését.
Kondor Katalin, az intézmény vezetője döntését indokolva pénteken az MTI-nek elmondta: a belpolitikai szerkesztőség vezetője és az új adófőszerkesztő nem kívánt "műsorfelelősi minőségében" együttműködni Lakatos Pállal. Egyetértettem a két rádiós vezető döntésével, és írásban közöltem Lakatos Pállal, hogy nem hosszabbítom meg megbízatását - tette hozzá a Magyar Rádió Rt. elnöke. Kondor Katalin elmondta: Lakatos Pál a továbbiakban is zavartalanul folytathatja riporteri tevékenységét a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság szerkesztőségében.

Lakatos Pál az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: a lépés egy politikai játszma része, a döntés várható volt. Utalt arra, hogy 2000 júniusa óta tart a kinevezése körüli bizonytalanság, és minden esetben csupán két hónapos időre nevezték ki a Vasárnapi Újság vezetői tisztségére. Ezzel akarták nyomatékosítani: ha nem leszek jó fiú, akkor bármikor megvonhatják tőlem bizalmukat - fogalmazott Lakatos Pál. Emlékeztetett arra, hogy őt eddig kétszer váltották le a Vasárnapi Újság vezetői tisztségéből: először a Horn-kormányzat, másodszor pedig most, az Orbán-kormányzat idején.

Lakatos Pált először a Vasárnapi Újság 1995. augusztusi 20-i élő adását követően távolították el posztjáról, mert - az indoklás szerint - a műsorvezető Király Edit nem volt képes ellátni feladatát, és a műsor vezetését adás közben másnak kellett átvennie.