Gerzson
-3 °C
3 °C

A konvertersalak fröccsentette a vasat a Dunaferr munkásaira

2004.04.28. 20:07
A konverter falazatában maradt salak és a nyersvas hirtelen, s nagy erővel bekövetkezett reakciója okozta a Dunaferr Rt.-nél április 21-én Dunaújvárosban történt, egy halálos, egy súlyos és egy könnyebb égési sérüléssel járó balesetet - közölte a Fejér Megyei Munkabiztonsági és Munkavédelmi Felügyelőség. Eddig nem volt rá példa, hogy egy újrafalazott konvertert ismételten felfűtöttek volna.
A balesetet okozó konvertert az előírásoknak megfelelően elvégzett újrafalazást követően helyezték üzembe, majd 22 adag acél leöntését követően ismét lehűtötték, és később újraindították - mondta el a felügyelet igazgatója. Borsi Árpád hozzátette: a vizsgálat megállapította, hogy a próbaüzemet megelőző használat során a konverter falazatában salak maradt, ami az újbóli felfűtéskor oxigénnel dúsult, reakcióba lépett a beleöntött nyersvassal, és a keletkezett gáz "kifújta" és szétterítette a forró anyagot.

Nem volt rá példa

A hirtelen és nagy erejű reakcióra senki nem számított, korábban ugyanis nem volt rá példa, hogy egy újrafalazott konvertert ismételten felfűtöttek volna, a berendezéseket az előírt időben történő újrafalazásig szokták üzemeltetni - mondta el az igazgató. Az ügyben még nem fejeződött be a vizsgálat, de a munkavédelmi szakemberek szerint nagy valószínűséggel megállapítható a munkáltató felelőssége. Ezt szóban közölték is a konvertert üzemeltető kft. vezetőjével. A határozat meghozatalához azonban néhány részletkérdést még tisztázni kell, s az várhatóan további két hetet vehet igénybe - mondta Borsi Árpád. Hozzátette: a megyei munkabiztonsági és munkavédelmi felügyelőség hasonló esetek elkerülése céljából intézkedési tervet készített, a szakemberek pedig kidolgoznak egy olyan technológiát, amely a konverter újraindítása esetén is biztonságos.

Államigazgatási eljárás keretében vizsgálja

A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a balesetet szenvedett dolgozók esetleges felelősségét. Az üzemi balesetben elhunyt 48 éves Liszonyi Zoltántól, aki műszakos termelésvezetőként dolgozott a konverter üzemben, hozzátartozóinak kérésére, szűk családi körben vesznek végső búcsút. A rokonok, barátok, munkatársak május 3-án az óvárosi katolikus templomban gyászmisén vehetnek részt. A baleset budapesti Honvéd Kórházban ápolt súlyos sérültjének javult az állapota. Már nem altatják. A múlt hét végén betegágyánál meglátogatta Hónig Péter, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója - tudta meg az MTI Várkonyi Zsolttól, a Dunaferr Rt. PR menedzsment igazgatójától.