Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatszáz vonatjárat áll a sztrájk miatt

2007.11.07. 07:09
Országszerte álnak a vonatok. A pályaudvarokról nem indultak el sem a személy, sem a gyors, sem a nemzetközi járatok. Összesen mintegy 600 járatot érint a szerdai munkabeszüntetés.

A fővárosban a Déli és a Kelenföldi pályaudvaron a dolgozók többsége felvette a munkát, így remény van arra, hogy a sztrájk alatt a Székesfehérvár irányából érkező elővárosi vonatok egy része közlekedik - nyilatkozta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke az MTI-nek szerdán reggel. A Keleti és a Nyugati pályaudvaron a dolgozók sztrájkolnak, ezért onnan nem indulnak és oda nem érkeznek vonatok.

A MÁV információja szerint Rákos és Kőbánya-Felső állomásokon is dolgoznak, így az Újszász vonalon közlekedő járatok egy része is megy majd. A MÁV felhívja a figyelmet arra, hogy ennek ellenére egy-egy közbeeső állomáson is megállíthatják a vonatot a munkabeszüntetők.

A kétórásra tervezett figyelmeztető sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szervezte tiltakozásul az ellen, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium újabb vasúti szárnyvonalak bezárását tervezi. A szaktárca vizsgálatai alapján 38 mellékvonal működését látja gazdaságtalannak, ezért a további működtetésüket az önkormányzatokra bízná, amelyről szerdáig várja a szándéknyilatkozatokat. Az esetleges bezárásokról november közepén-végén várható döntés.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke jelezte, ha mostani, kétórás sztrájkjuk nem ér el eredményt, és nem indul érdemi tárgyalás a vasútvonalakról, akkor további munkabeszüntetésekre lehet számítani. A szakszervezetek felmérése szerint a tagság 90-100 százaléka hajlandó a munkát beszüntetni.

A sztrájk ideje alatt nyújtott elégséges szolgáltatásról a szakszervezetek és a munkaadók nem tudtak megállapodni. Ezért szerdán délelőtt késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. Ugyanakkor biztosított lesz az utas-biztonság, a vagyonvédelem, a fűtés és világítás, valamint a balesetelhárító vagy katasztrófa-elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése. Bizonytalan lesz viszont a jegykiadás.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) vonalain nem lesz sztrájk, ennek ellenére az általa közlekedtetett vonatok menetrendje is módosul és késésekre lehet számítani.