Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Eltörölné a kampánycsendet a választási bizottság

2007.02.06. 18:25
Reformelképzelései vannak az Országos Választási Bizottságnak, amely eltörölné a kampánycsendet és a kopogtatócédula-gyűjtés rendjének megváltoztatását kezdeményezi.

A kampánycsend intézményének eltörlését vagy korlátozását, továbbá az ajánlószelvény-gyűjtés jelenlegi rendjének megváltoztatását tartja szükségesnek az Országos Választási Bizottság (OVB) abban a jelentésben, amelyet várhatólag szerdán tárgyal az önkormányzati és területfejlesztési bizottsága.

A Szigeti Péter OVB-elnök által jegyzett dokumentum szerint a kampánycsend intézménye "reformra szorul". A radikális megoldás szerint eltörölhető, a mérsékelt megoldás szerint pedig arra a körre kellene korlátozni, ahol a jogalkalmazói elbírálás lehetősége adott. Ez utóbbira az írott sajtót, a rádiót és televíziót említi a jelentés, ám az internetet nem.

Reform a választójogban

Az OVB szerint az ajánlószelvények gyűjtésének jelenlegi rendszerén a megváltozott "társadalmi és politikai környezet" miatt is célszerű lenne változtatni. A testület e szelvényeket "ajánlási ívekkel" vagy "kauciós megoldással" váltaná ki. A jelenlegi rendszer már nem szolgálja a választói akarat kifejezését, és sértheti a választások tisztaságát, szögezi le a jelentés.

A testület szerint ugyancsak átgondolásra szorul az igazolás intézménye is, mert például "a jelenlegi szabályozás szerint nem gyakorolhatják választójogukat azok, akik lakóhelyüktől eltérő szavazókörben lévő kórházban tartózkodnak a szavazás napján". Az OVB úgy látja: visszaélésekre is lehetőséget ad a jelenlegi rendszer, hiszen mód van arra, hogy a választópolgárok "kizárólag a választás eredményének befolyásolása céljából létesítsenek lakóhelyet" valamely településen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!