Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A Vér és Becsület tagjainak öltözködését elemezte a bíróság

2004.04.05. 14:51
A Vér és Becsület kulturális egyesület rendezvényein készült videofelvételek megtekintésével folytatódott a Fővárosi Bíróságon hétfőn az a per, amelyben a Fővárosi Főügyészség az egyesület megszűnésének megállapítását, illetve feloszlatását kezdeményezi.
A bíróság megtekintette a tavaly februárban a Kossuth téren, a tavaly márciusban Dunakeszin, a tavaly májusban Szekszárdon és idén márciusban a Hősök terén készített filmfelvételeket.

88

Az ügyész felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételeket azért csatolta be bizonyítékként, mert azokon látszanak az egyesület tagjai által használt jelképek és a rendezvények katonai jellege. Azért fontos a rendezvényekről készített filmek megtekintése, mert az egyesület olyan rendezvényeket tart, amelyek "jogszabályilag tiltott eszmék terjedéséhez adnak terepet" - közölte.

Tavaly februárban a Vér és Becsület a szovjet csapatok gyűrűjéből 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra emlékezett, egyben tiltakozott az iraki háború megindítása ellen. Az ügyész felhívta a figyelmet a több résztvevőn, rendezőn látható 88-as szimbólumra. A német abc-ben a H betű a nyolcadik, ez vélemények szerint a "Heil Hitler!" köszöntésre utal.

Kelta kereszt

Az alperes jogi képviselője hozzátette: az 1956-os magyar címer is felfedezhető a rendezvény résztvevőinek ruháján, illetve egyes ruhagyártók szimbóluma is. Sem a 88-as szám, sem a kelta kereszt nem tiltott jelkép. Az ügyész szerint nem is tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt indult az eljárás, hanem az egyesület tevékenysége miatt, amelyre következtetni lehet a használt jelképekből.

Az egyesület katonai jellegét alátámasztja, hogy katonai jelszavak hangzanak el, a szónoklatokat felvezető "bajtársaknak" nevezi az egybegyűlteket, illetve a koszorúzók egyforma öltözetet viselnek - mondta az ügyész. A bíróság megtekintette az egyik dunakeszi szórakozóhelyen a titkosszolgálat által készített felvételt is, amelyen a résztvevőket köszöntő a Vér és Becsület Kulturális Egyesület rendezvényének nevezi a koncertet, az üdvözlést a "kitartás" szóval fejezi be, s erre a közönség karlendítéssel válaszol.

Hitlerjugend

A Szekszárdon tavaly májusban készült felvételek megtekintésekor az ügyész felhívta a figyelmet a résztvevőkön látható a "White power" (fehér hatalom) feliratú pólókra. Domokos Endre János, az egyesület vezetője kijelentette: az ügyész által kifogásolt feltartott ököl "máshol a munkásmozgalom szimbóluma".

A szekszárdi rendezvényről szóló felvételen tisztán érthető volt, hogy a szónok "milliók elgázosításáról szóló szánalmas hazugságról" beszélt. Felismerhető volt, hogy a történelmet "a fajok háborújának" nevezte, a "hűség a fajoknak" kifejezést pedig Széchenyi Istvánnak tulajdonította.

Az ügyész felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik szónok és még több résztvevő is a "Hitlerjugend páncélos hadosztályának" jelképét viseli. A alperes jogi képviselője szerint egyértelmű, hogy az egyesület "magyar jellegű rendezvényeket folytat", magyar zászlóval és Árpád-sávos zászlóval, amelyet ősi magyar jelképnek nevezett. Kijelentette: elmúlt az az idő, amikor felelősségre vonható lenne bárki a hajviselete, öltözete miatt. Ezt a követően a bíróság fél évvel, október 13-ra elnapolta a tárgyalást.

Újfasiszta nézetek

Az ügyészség tavaly februárban azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az egyesületi törvény rendelkezése folytán megszűnt a szervezet, mivel tagjainak száma az előírt tíz alá csökkent, továbbá a 2002 januári bejegyzése óta eltelt időszakban érdemi tevékenységet nem fejtett ki, azaz az egyesület nem működik. A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kéri az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik.