Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Betiltják a várbeli neonáci felvonulást?

2003.01.17. 09:59
Minden bizonnyal megtiltja a Vér és Becsület Kulturális Egyesület február elsejére, a "becsület napjára" tervezett neonáci felvonulását a rendőrség. A szervezet kérelmét tartalmi hiányosságokra hivatkozva visszaküldték. Folyamatban van a szervezet feloszlatását célzó ügyészi vizsgálat is, ennek ellenére valószínűtlen, hogy február 1-ig döntés születhet.
Akkor sem kapna engedélyt a várbeli neonáci demonstrációra a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE), ha a korábbi tartalmi kifogásokat kijavítva jelentené be tüntetését - értesült a Magyar Hírlap. A sződligeti újfasiszta találkozó szervezéséről elhíresült szervezet október 27-én írásban jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, hogy február 1-én rendezvényt tartana a Budai Várban. Kérelmüket azonban a BRFK tartalmi kifogásokkal visszaküldte, vagyis jelen pillanatban nem tekinti érvényesnek - írja a lap.

Domokos szerint tüntethetnek

Az egyesület vezetője ennek ellenére biztos abban, hogy megtarthatják a felvonulást. Erre utal, hogy péntek délután egyeztetnek a BRFK-n - mondta el Domokos Endre János, a VBKE ügyvivője a Hírlapnak. Mint mondta, a rendőrségen azt közölték vele, hogy nincs szükség további adatokra. Mivel azonban az első kérelmük a hiányosságok miatt érvénytelennek minősült, a területet időközben egy másik szervezet is lefoglalhatta. Erre azonban eddig nem került sor - nyilatkozta Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek.

A Magyar Hírlap információi szerint az Országos Rendőr-főkapitányság úgy döntött, hogy lehetőség szerint nem adnak engedélyt az egyesületnek a várbeli rendezvény megtartására. "Mivel a bejelentés tartalmilag nem felelt meg, a rendőrség ab ovo nem foglalkozott a kérdéssel. Mindenesetre, a rendőrség semmilyen neonáci rendezvényt sem engedélyez, mindent elkövet azért, hogy törvényes eszközökkel megakadályozzák ezeket" - mondta el az Indexnek Garamvölgyi.

Bizonytalan, mikor oszlatják fel

Mindeközben folytatódott a VBKE feloszlatására kezdeményezett ügyészségi vizsgálat. Bizonytalan, hogy mikor születik döntés az ügyben - mondta el a Hírlapnak Sódor István fővárosi főügyész. Mivel az ügyészségnek konkrét bizonyítékokat kell összegyűjtenie a szervezet szabálytalan működéséről, kicsi a valószínűsége, hogy február elseje előtt feloszlathassák a szervezetet.