Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Első fokon feloszlatták a Vér és Becsületet

2004.12.01. 16:23
A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet. A bíróság arra hivatkozva döntött így, hogy a szervezet rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak el.

Első fokon, nem jogerősen feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet szerdán hozott ítéletében a Fővárosi Bíróság. A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik. A szerdán kihirdetett ítélet szerint azért oszlatta fel a bíróság az egyesületet, mert rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak és hangzanak el.

Tavaly márciusban kezdődött a per

Tavaly márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon a Vér és Becsület ellen indított polgári per. A bíróság az első tárgyaláson úgy döntött, hogy az egyesület összes tagját meghallgatja, és csak azután hoz döntést az ügyben.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetését a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezte, miután a 2002-ben alapult közhasznú egyesület elődszervezetét a legjelentősebb és legveszélyesebb neonáci csoportnak tartották a titkosszolgálatok 2000-ben. A főügyészség vizsgálatot rendelt el, aminek során megállapították, hogy a 2001 februárjában alapított és 2002 májusától közhasznú szervezetként nyilvántartott egyesület egyértelműen alkotmányellenes céllal működik.

Tudományos és ismeretterjesztő

A pert kezdeményező ügyészség azért kérte a bíróságtól, hogy mondják ki az egyesület megszűnését, mert egy időben a törvényben előírt tíz főnél kevesebb tagja volt. Az ügyészség szerint emellett a VBKE újfasiszta eszméket is terjeszt, miközben az alapító okiratában vállalt "tudományos és ismeretterjesztő" céloknak nem tesz eleget.

A per 2003. októberi tárgyalásán Domokos Endre János, a szervezet ügyvivője beszámolt az egyesület tevékenységéről: a kulturális örökség megóvásáért becsület napi megemlékezést tartottak a budai Várból a második világháború alatt kitörő magyar és német katonák emlékére, márciusban az 1848-49-es forradalomra emlékeztek, Szekszárdon a hősök napját ünnepelték, a Népligetben pedig szerveztek Tégy a magyargyűlölet ellen címmel koncertet.

A bíróság a 2004. április 5-i tárgyaláson megtekintette a tavaly februárban a Kossuth téren, a tavaly márciusban Dunakeszin, a tavaly májusban Szekszárdon és idén márciusban a Hősök terén készített filmfelvételeket. Az ügyész felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételeket jól megfigyelhető az egyesület tagjai által használt jelképek és a rendezvények katonai jellege. A vád szerint azért volt fontos a rendezvényekről készített filmek megtekintése, mert az egyesület olyan rendezvényeket tart, amelyek "jogszabályilag tiltott eszmék terjedéséhez adnak terepet".