Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Drágul a Magyar Nemzet

2002.08.30. 12:29
Hétfőtől a jelenlegi 98 forintról 145-re emelkedik a lap ára. Az újság főszerkesztőjének az olvasókhoz szóló írása szerint a jelenlegi hatalom a Magyar Nemzet felszámolására törekszik.
Drágább lesz a Magyar Nemzet. A jelenlegi 98 forintról 145-re emelkedik hétfőtől a lap ára. Kövesdi László, az újság lapigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a jelentős méretű áremelésre a hirdetések számának csökkenése miatt volt szükség. A lapigazgató hangsúlyozta: márciustól folyamatosan emelkedik a lap értékesített példányszáma, amely már meghaladja a 100 ezret, a hirdetések terjedelme ugyanakkor a korábbi 4-5 oldal helyett másfélre csökkent.

A főszerkesztő ellehetetlenítésről beszél

A Magyar Nemzet címlapján augusztus másodikán már olvasható volt Liszkay Gábor főszerkesztő írása, amelyben a várható áremelkedésre és a további együttműködésre hívta fel az olvasók figyelmét. Pénteken ismét hozzájuk szólt. Véleménye szerint a jelenlegi hatalom a lap felszámolására törekszik. Cikke mellett egy másik írás "Újabb Magyar Nemzet elleni akció" címmel arról számol be, hogy az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója egy körlevélben azt tudakolja az állami vállalatok vezetőitől: volt-e reklám- vagy egyéb szerződésük a Nemzet Lapkiadó Kft-vel. A lap mindezt egy demokráciában példátlan ellehetetlenítés részének tartja.

Burkolt támogatás

Mint ismert, az újságnak új nyomdát kell keresnie. A Miniszterelnöki Hivatal ugyanis úgy találta, hogy az irányítása alá tartozó kiadó, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. előnytelen szerződést kötött az MN-nel. Ezért ez év végi hatállyal felmondta a lap nyomdai előállítására tavaly decemberben kötött szerződést. Vizsgálatuk szerint ugyan az MN-t nyereségesen nyomták, amely 100 millió forint hasznot hozott a kiadónak. A közlönykiadó azonban egy tavalyi szerződés értelmében évente kétszer 50 millió forint értékben rendelt hirdetést a napilapban. A MeH közpénzből magántársaságnak juttatott burkolt támogatással indokolta az egyezmény felbontását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!