Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Gyurcsány, a dekóder és a gyermekekre káros tartalom

2003.05.26. 13:15
Dekódereket szereltetne a televíziókészülékekbe Gyurcsány Ferenc gyermek, ifjúsági és sportminiszter, kiszűrendő a fiatalkorúak fejlődésére káros tartalmakat. Felvetését egyelőre minisztériumának szakértői sem támogatják - bár a szabályozás bevezetése Tímár János ORTT-tag szerint nem "hihetetlenül nehéz" feladat. A médiahatósággal számos alkalommal nézeteltérésbe keveredett tv2 szerint elégséges a jelenlegi "szigorú" szabályozás.
Technikai korlátot állítana a gyermekekre nézve káros tartalmak televíziós sugárzása elé Gyurcsány Ferenc. A Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium frissen kinevezett vezetője két héttel ezelőtti nyilatkozatában tárcája jövőbeni tervei közt említette, hogy a tévétársaságok a "külföldről vásárolt filmek sugárzásánál dekódert alkalmazzanak, megakadályozandó a gyermekeknek a csak felnőtteknek szóló filmek nézését".

Amerikai minta
A televíziókban sugárzott erőszakos tartalmak szűrésére kitalált v-chip technológia a Clinton-kormány ötlete volt az Egyesült Államokban. A gondolat az elnökváltás után érett be, az amerikai médiahatóság (Federal Comunnication Comitee, FCC) 2001-ben hozott rendelkezése szerint valamennyi, az Egyesült Államokban forgalomba hozott 33 centiméteres vagy nagyobb képernyőátmérőjű készülékbe be kell építeni a tartalomszűrő dekódert. A műsorszámok besorolását a tévétársaságok önszabályozó testületei alkották meg, együttműködve a filmforgalmazókkal és az FCC-vel. Az FCC előírta olyan úgynevezett "set-top boxok" vagyis a tévékészülékekre csatlakozható kiegészítők kötelező forgalmazását is, melyekkel a beépített v-chippel nem rendelkező készülékek is alkalmasak lehetnek a nem kívánt tartalom kiszűrésére.
Tíz évet még várni kell rá

Elgondolása szerint az aggódó szülők ezután egy gomb megnyomásával kiiktathatnák a nem kívánt műsorokat készülékeikből. A terv buktatója, hogy az ehhez szükséges, az Egyesült Államokban már alkalmazott v-chip technológia nem alkalmazható az európai analóg rendszerekre. A dekódert tehát csak digitális műsorszórás esetén lehetne alkalmazni - ennek kiépítésére Európában a szakértők szerint még egy-két évtizedet várni kell, a legoptimistább jóslatok 2010-re ígérik a technológia bevezetését.

A problémát a GYISM is belátta. "A tárca szakértői pillanatnyi álláspontjuk szerint nem ajánlják a dekóder bevezetését" - nyilatkozta az Indexnek Keszthelyi András, Gyurcsány kabinetfőnöke. Mint mondta, az ötlet valóban felmerült, igaz, egyelőre csak "felvetés" szintjén. "Nincs erre vonatkozó előterjesztés" - mondta el Keszthelyi.

Továbbadták

A kabinetfőnök szerint a technikai megvalósíthatóságon túl problémát jelenthet még a szabályozás is. Mivel a dekóderes tartalomszűrésnél a dekódert magát a televíziókészülékekbe kell szerelni, a kérdésben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium is érintett. A GYISM tehát továbbpasszolta a felvetett ötletet.

Ki szabályozzon?

A "felvetés" kiforratlanságát jelzi, hogy egyelőre nincs elképzelés arra sem, ki és milyen módon ellenőrizné a tartalomszűrést. Alapvetően erre két lehetőség van - a műsorszolgáltatók önszabályozása vagy a törvényi szabályozás.

Tartalomra vonatkozó szabályokat a jelenlegi médiatörvény is tartalmaz - ezek betartatását hivatott felügyelni az ORTT. Mint ahogy Keszthelyi is mondta, hosszabb ideje próbálnak megfelelő módszert kidolgozni "a tartalom hatékonyabb szűrésére". Ilyen volt a számos tévénézőből nagy felháborodást kiváltó színes karikás korhatár-megjelölés is. Ez utóbbi is lehet kontraproduktív, bevezetése óta néha még az eddigieknél is "durvább" tartalmak jelennek meg főműsoridőben. A csatornák ilyenkor joggal hivatkoznak arra, hogy a film alatt végig fel volt tüntetve, mely korcsoportnak szánják a műsort.

Nem lehetetlen

Szabályozási szempontból a v-chip bevezetése sem lenne "hihetetlenül nehéz" feladat - nyilatkozta az Indexnek Tímár János, az ORTT SZDSZ-es delegáltja. Egyszerű megoldásként ki lehetne kötni, hogy a korhatárkarikák alapján kódolják műsoraikat a tévétársaságok. Tímár egyébként "jópofa szövegelésnek" tartja a korábban már konzervatív oldalról is felvetett technikai szűrést. Mint mondta, sokkal nagyobb hatást lehetne elérni felvilágosító kampányokkal és médiaoktatással. Mindenesetre nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a digitális tévézés korában egyes szolgáltatók készek lesznek az önszabályozásra.

Szigorú szabályok
A gyermekek fejlődésére káros tartalmak sugárzását jelenleg is szabályozza a médiatörvény. Bizonyos műsorszámokat a fiatalkorúak védelmében csak adott késői idősávokban lehet sugározni. Hasonló célt szolgálnak a nemrégiben bevezetett korhatárkarikák is. Ennek ellenére mindkét országos kereskedelmi csatorna számos elmarasztalást kapott már az ORTT panaszbizottságától, bár jogerős ítélettel - négy évi pereskedés után - eddig csak a Tv2-t sújtották.

Néhány példa:
Szexuális aktus benyomását keltette a tv2
ORTT megbüntette a tv2-t a roma lagzi miatt
Elsötétül az RTL Klub
Levélben sajnálkozott az RTL vezérigazgatója
ORTT: rekordszámú panasz valóságshow-k miatt

Jó ahogy van

Jelenleg azonban más a helyzet, Az Index megkeresésére a tv2 nem reagált túl lelkesen a minisztérium gondolatkísérletére. "A médiatörvény szigorúan szabályozza, milyen műsorok mely idősávban kerülhetnek adásba" - nyilatkozta az Indexnek Poich Lóránt, a tévétársaság programigazgatója a tv2 sajtóosztályán keresztül. Véleménye szerint a dekóderek kérdése így nem is "merülhet fel", azt legfeljebb a médiatörvény szabályozhatná. A tv2 egyébként a programigazgató szerint "minden körülmények közt, mindenben betartja" a jelenleg is érvényes szigorú szabályozását.

Önkorlátozásra tehát hiába számít a minisztérium. Törvényi szabályozásra pedig - rövid távon - nem készülnek. Gyurcsány nyilatkozata így legfeljebb az ötlet szondázása, a felvetés azonban mutatja, hogyan is képzeli el a média jövőbeni szabályozását a miniszter.