Árpád
-2 °C
3 °C

'Szakmailag helyesen járt el' a vécén szülő nő orvosa

2004.09.21. 16:01
Panasszal fordult a karcagi kórház igazgatójához egy roma asszony, mert szerinte származása miatt az intézmény egyik orvosa nem látta el kellőképpen, és jórészt ennek köszönhetően a kórház egyik vécéjében kellett napvilágra hoznia kislányát. A megvádolt orvos úgy nyilatkozott, a nő kifejezetten meg volt elégedve.
A karcagi kórház egyik vécéjén szülte meg gyermekét szeptember 8-án egy roma nő, aki később levéllel fordult az intézmény igazgatójához, mivel úgy gondolja, származása miatt bántak vele méltatlanul. "Ez az orvos nagyon utálja a cigányokat" - nyilatkozta a panaszos hétfőn, és hozzátette, az is hozzájárulhatott a szülész viselkedéséhez, hogy nem tudott neki hálapénzt adni.

Az anya elmondása szerint az orvos fájdalmai ellenére magára hagyta őt, és egy idősebb ápolónőre bízta, akinek később azt mondta: "Majd maga fogja összevarrni is!" Két és fél órás vajúdás után a vécére ment, amikor tolófájást érzett. Mint mondja: "Aztán megláttam a lányom fejét, letérdeltem a vécé elé, ott volt egy fehér ruhadarab, arra raktam a gyereket." Miután ellátták, a szülész állítása szerint "kiröhögte, hogy hol szült.

A témában hétfőn délelőtt azonnali kérdést intézett az országgyűlésben Kökény Mihály egészségügyi és népjóléti miniszterhez Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő. A miniszter válaszában elmondta, már felkérte a kórházat fenntartó önkormányzatot és a betegjogi közalapítványt is, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A szaktárca egy órával a plenáris ülés előtt tájékozódott

"Kökény Mihály hazudott, és ezt nyugodtan idézheti tőlem" - mondta az Indexnek Fazekas Sándor, Karcag polgármestere. Az egészségügyi tárcától nem érkezett az önkormányzathoz semmiféle megkeresés a vécében szülő nő ügyében. Fazekas Sándor elmondta, a kórház főigazgatója most munkáltatói jogait gyakorolva házon belül folytat vizsgálatot. A fideszes polgármester szerint a kérdésfelvetéssel felelőtlenül járt el Gusztos Péter is, aki anélkül lépett akcióba, hogy kellőképp ismerné az esetet.

"Az tényleg nem áll, hogy Kökény Mihály megkereste volna a polgármestert vagy a kórházat" - erősítette meg a Fazekas által elmondottakat Zsembeli József, a karcagi kórház igazgatója. "A minisztériumtól Kereszty Éva főcsoportfőnök munkatársa keresett fel minket 11 óra tájban, hogy egy óra alatt foglaljuk össze az ügyet egy faxban. Tehát valószínűleg tájékozódni akartak az azonnali kérdés előtt." Hozzátette, a minisztérium betegjogi képviselője kedden kereste fel őket, és a főorvos szavai szerint "tájékozódott, de nem mondta el, hogy mit fog tenni".

Házon belül vizsgálják

"A 10-én elkezdett vizsgálatból kiderült, hogy szakmai kifogás nem érheti a szülészorvost" - mondta az Indexnek Zsembeli József, a kórház igazgatója. Elmondta, az egyik kereskedelemi televízió riportja alapján kezdték el a vizsgálatot a panaszos kihallgatásával. A személyes beszélgetésből a főorvos számára az derült ki, hogy a panaszos állításai nem csengenek össze a riportban tényként közöltekkel. "Kifejezetten meg volt elégedve, - mondta az orvos - még az is kétséges, hogy azt a levelet valóban ő írta" - mondta. Hozzátette, a kismama nem élt kártérítési igénnyel.

Zsembeli József elmondta, a panaszos valóban a vécén szült. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a szülést előkészítő beöntés után kilenc perccel elment az ágyához tartozó különvécére, ahol "saját magának levezette a szülést", miközben a szülésznő hat méterre állt tőle. A panaszos egyébként ötödik gyermekét hozta világra szeptember 8-án.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?