Mátyás
-6 °C
1 °C

Vádat emelnek a vecsési számlagyár ügyében

2003.05.29. 07:59
Két éve folyik a nyomozás a vecsési számlagyárként elhíresült ügyben, amelynek során az ügyészség hamarosan száznyolcvan ember ellen emelhet vádat. Az adórendőrség 2001 nyarán kezdett nyomozni ismeretlenek ellen, akik hajléktalanok és külföldiek adataival alapítottak fantomcégeket. Az első gyanúsítottak egyike Balázsi Tamás volt, az MSZP vecsési szervezetének egykori elnöke - írja a Népszabadság csütörtöki száma.
A vecsési számlagyár ügyében két éve folyó nyomozás során az ORFK pénzügyi nyomozó igazgatóságán több mint száz gyanúsítottat hallgattak ki a napokban adócsalás, okirat-hamisítás és ezekkel összefüggésben elkövetett esetleges más bűncselekmények alapos gyanúja miatt - értesült a Népszabadság. Első körben az ügyészség száznyolcvan ember, a számlagyár irányítói és közvetítői, valamint a már nyomozás kezdetén gyanúsítottként kihallgatott számlavásárlók ellen készül vádemelésre.

Az adórendőrség 2001 nyarán kezdett nyomozást ismeretlenek ellen, akik hajléktalanok és külföldiek adataival alapítottak fantomcégeket. E vállalkozások a megrendelő által kért tevékenységről és összegről szóló számlákat bocsátottak ki. Egy-egy cég kiállított pár száz számlát, majd megszűnt. Alig több mint egy év alatt csaknem ezer vállalkozásnak adott el fiktív számlákat a vecsési számlagyár, mintegy nyolcmilliárd forint értékben. A vásárló cégek a hamis számlákkal csökkentették adózás előtti eredményüket.

Az ügy központi alakjaként megnevezett Holánszky Péter hollétéről még ma sem tudnak semmit a hatóságok. Állítólag egy cég adóvizsgálata és a Holánszky-ügy nyomozása során keletkezett információk összevetése után figyelt fel az adórendőrség arra a bűnszervezetre, amelyet vecsési számlagyárként ismert meg a közvélemény. Az első gyanúsítottak egyike Balázsi Tamás volt, az MSZP vecsési szervezetének egykori elnöke.