Szilárda
0 °C
6 °C

Adócsalással vádolják Tokicsot és 52 társát

2006.05.22. 11:43
Megkezdődött a vecsési számlagyár büntetőpere. Az ügy akkor pattant ki, amikor kiderült, hogy vecsési szocialista elnököt előzetes letartóztatásba helyezték.

Megkezdődött a sok százmilliós nagyságrendű vecsési számlagyár büntetőpere a Fővárosi Bíróság legnagyobb esküdtszéki termében hétfőn. Az első tárgyaláson várhatóan csupán a büntetőper érdemi megindításához szükséges technikai feladatokkal és a terjedelmes vádirat ismertetésével végez a bíróság. Egyeztetik a több mint ötven vádlott személyi adatait és nyilatkoztatják őket arról, kívánnak-e vallomást tenni. Csak ezután, várhatóan a keddi tárgyaláson kezdődhet meg a vádlottak meghallgatása.

Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az ügyben a törvény szerint akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A vádhatóság szerint az elkövetők Tokics Péter irányításával 1997-től az egész országra kiterjedő fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki. A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják fantomcégek alapításához és működtetéséhez.

A számlákat valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltették a könyvelésükben, mögöttük azonban nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és így csökkenthették adófizetési kötelezettségüket. A számlakibocsátó cégekben a tényleges ellenőrzést Tokics Péter és társai gyakorolták, de a számlákat befogadó cégek vezetői közül is többen a vádlottak padjára kerültek.

Több tucatnyi gyanúsított esetében a többi vádlotthoz képest viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt megrovással szüntette meg az eljárást az ügyészség.

A nyomozást még 2000. szeptemberében rendelték el az APEH Észak-budapesti Igazgatóságának feljelentése alapján, csalás alapos gyanúja miatt. Az ügy előzménye, hogy egy adóvizsgálat 4,8 millió forint áfa jogosulatlan visszaigénylését állapította meg. Az ügy 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy az eljárásban Balázsi Tamás vecsési szocialista elnököt előzetes letartóztatásba helyezte a PKKB. Balázsi letartóztatását az ügyészség szüntette meg a 2002-es országgyűlési választások április 21-i második fordulója után három nappal. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hatáskörébe tartozó ügyet a Fővárosi Bíróság büntetőtanácsa tárgyalja.