Úgyis elpatkolsz, nyugger!

2007.12.10. 13:18
Sajátos performansszal tiltakozott a Védegylet, a Humanista Mozgalom és a Nagycsaládosok Országos Szövetsége az egészségbiztosítási reform ellen hétfőn.

Spontán parkol egy 12 ablakos limuzin a Kossuth-tér és az Alkotmány utca sarkán, belsejéből vezérigazgatók és főrészvényesek tumultálnak elő. Stíljüket tekintve olyanok, mintha a cilinderes burzsoá karikatúráját keresztezték volna a harmincas évek Amerikájának gengsztereleganciájával. (Az „emeletes sipkához” errefelé dollárjeles szemüveg a kiegészítő.)

Nem is titkolják, hogy ők rablók, a fehérgalléros fajtából, az állami egészségügy privát vámszedői, a TB-irtók. Ars poeticájuk az ősi pénzt vagy életet kérdés egyik fele, ők a pénzt favorizálják – kijelentő módban. Azért akad magvasabb alapvetés is, miszerint váljanak szét a szegény és a gazdag emberek biztosítói. (Követeléseiket egyébként nem holmi kültelki papíron lengetik, a zséhajhászó jelszavakat antik képkeretek fogják körbe.)

Szóvivőjük szerint a 22 egészségbiztosítási pénztár az évszázad biznisze, ugyanis az állam szállít tízmillió ügyfelet, a magánbefektetőknek pedig a kisujjukat sem kell mozdítani. A kórházak fejlesztésébe nem kell invesztálni, az az állam dolga. Az állampolgárok biztosítási díjának bekasszírozásával sem kell bajlódni, az APEH dolga. Ami meg a privát befektetőket korlátozó állami garanciákat illetni, egy csöppet sem kell aggódni, mert hamarosan eltűnnek a rendszerből. (Az SZDSZ szakértője legalább is ezt ígérte.)

Persze azért nem feltétlenül olyan rózsás a helyzet, hiszen veszteségekkel is számolni kell. Ugyanis arcpirító módon a pénztáraknak mindenféle gyógykezelést ellátást kell finanszírozni, válogatás nélkül, fizessen valaki bármily keveset. „Úgyis elpatkolsz nyugger, minek fizessünk a gyógyításodért, illetve a minek lesz beteg az, akinek nincs pénze gyógyulni” – fogalmazza meg a TB-irtók két alapvetését a limuzin tetőablakán átbújva a szónok. De mindenki megnyugodhat, a magántőke majd racionalizálni fogja az elhajlókat, a nyugdíjasoktól és a krónikus betegektől pedig komoly szemléletváltozást várnak (értsd: azelőtt hulljanak el, mielőtt gyógyítani kellene őket). Az egészségügy kerékkötőinek magatartásváltozását azonban hál’ istennek nem kell a véletlenre bízni, hisz a biztosítók fizetik az orvosokat, akik tudni fogják mi a dolguk.

A performanszot egyébként a Védegylet, a Humanista Mozgalom és a Nagycsaládosok Országos Szövetségének tagjai rendezték, így tiltakozva az egészségügyi biztosítási reform ellen.