Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Sztrájkolnak a védőnők

2002.03.04. 08:51
Hétfő reggel nyolc órától figyelmezetető sztrájkba kezdtek a védőnők. A kétórás munkabeszüntetésben a négyezerötszáz védőnő csak mintegy 60 százaléka vesz részt, mivel négy megye ápolónői nem csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz.
A sztrájk ideje alatt a védônôk munkahelyükön tartózkodnak, és csak az életveszélyben lévô betegeket látják el - nyilatkozta Lengyel Judit, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Védônôi Tagozatának vezetôje vasárnap.

Szolidaritás
A szakszervezet közleményben hívta fel tagszervezeteit, megyei szervezeteit, hogy kék zászló kitűzésével fejezzék ki szolidaritásukat, támogassák a védônôk akcióját.
Számonkérik a kormányt

Egy kezdő védőnő nettó 36 ezer forintot, egy 32 éve szakmában lévő 49 ezret keres. A csecsemőgondozásban résztvevő ápolónők tarthatatlannak találják ezt a helyzetet, ezért azonnali 30 százalékos béremelést követelnek. Lengyel Judit szerint a védônôk szeretnék, ha még ebben a ciklusban teljesülne a kormány programjában négy évvel ezelôtt nekik tett ígéreteknek legalább egy része - adta hírül a Népszava. Lengyel Judit szerint összesen 3,2 milliárd forintra volna szükség ahhoz, hogy e kiemelt fontosságú feladatot ellátó ápolónők megfelelô munkakörülmények között dolgozhassanak.

Mikola István egészségügyi miniszter a hétvégén megígérte ugyan, hogy a kormány megadja a kívánt emelést, de azt is elismerte, hogy nem tudja még miből fedezik az ehhez szükség négymilliárd forintot. Lengyel Judit, a sztrájkbizottság elnöke elmondta: ha akciójukkal nem érnek el eredményt, megvárják a választást és majd a következő kormánytól kérnek segítséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?