Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Minisztériumi kutatás: mennyire piszkosak a romák

2003.11.25. 16:08
Piszkosak, nem mosakszanak, lusták, a kelleténél több gyereket nemzenek; a magyarországi cigányokra vonatkoztatott esetleges tulajdonságok felsorolása az egészségügyi tárca kérdőívében szerepel. A Johan Béla program keretében a napokban megkezdett vizsgálat a védőnők értékvilágát, szemléletét kívánja feltárni.
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a napokban indított az egész országra kiterjedő kutatást a védőnők körében. A kérdőíves felmérés az egészségügyi dolgozók és a kliensek közötti kapcsolat feltárását célzó átfogó vizsgálat része. A Johan Béla nemzeti egészségprogram keretében indított vizsgálat Major Mária helyettes államtitkár ajánlásával a hozzáférési egyenlőtlenségeket próbálja meg feltárni.

Mennyire veszélyesek

Az Országos Alapellátási Intézet közreműködésével mintegy ötezer védőnőhöz szétküldött kérdőívek a gondozott gyerek családjának egészségügyi igényei mellett a megkérdezettek politikai jellegű állásfoglalásaira is kíváncsiak. A Delphoi Consulting Társadalomtudományi Kutatóműhely által összeállított kérdéssor nagyobbik része azonban főként a védőnőknek a hazai romákhoz fűződő viszonyát kívánja elemezni.

Az ötfokozatú skálán megadható válaszokban a kutatók arra kíváncsiak, hogy az egészségügyi dolgozók mennyire tartják jellemzőnek a kérdőívben felsorolt tulajdonságokat a magyarországi cigányságra vonatkoztatva. A megadott állítások között szerepel többek között az, hogy összeférhetetlenek, piszkosak, nem mosakszanak eleget, nem mondanak igazat, a kelleténél több gyereket nemzenek, veszélyesek, van bennük bűnözői hajlam. A további kérdésekben arról is érdeklődnek a kutatók, hogy a védőnők szerint terjeszthessék-e szabadon nézeteiket azok, akik erőszakos fellépésre szólítanak fel a cigányok, vagy hogy ösztönözni kellene-e a cigányok kivándorlását.

A gyógyítás érdekében

A tudományos felmérések feladata az is, hogy feltárja az esetlegesen nem tetsző dolgokat - jelentette ki az Index érdeklődésére Balogh Sándor. Az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója hangsúlyozta azonban, hogy az intézet tartalmilag nem "kompetens" a kérdőív ügyében, csupán annak szétküldését vállalták. Balogh Sándor véleménye szerint a "hálószoba-titkok nem tartoznak mindenkire, de az orvosnak mégis ismernie kell őket, hogy gyógyíthasson".