Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Eddig 167 millióba került a 'káderváltás'

2002.07.08. 07:42
Mikola nyolc közeli munkatársának 33,3, Harrach Péter tíz embernek 18,8 millió forint végkielégítést fizetett ki. Az új egészségügyi miniszter 5 helyettes államtitkárt és egy közigazgatási államtitkárt küldött el, menesztésük 90 millió forintba került. Az igazságügyi tárcánál történt személycserék 5, a GyISM-nél eddig 20 millió forintba kerültek.
Igen szépen megköszönte távozása előtt a közvetlen környezetébe tartozó emberek munkáját a volt egészségügyi miniszter. Mikola István nem volt szűkmarkú, nyolc közeli munkatársának összesen 33,3 millió forintot fizetett ki, miután a választások után felmentetéssel, illetve közös megegyezéssel "kimentette" őket a tárcától - derül ki a Magyar Hírlap összeállításából.

Az OEP főigazgatója sem ment ingyen

A volt szociális miniszter szerényebbnek bizonyult, Harrach Péter 18,8 millió forintot áldozott a tárcakeretből annak a tíz embernek a végkielégítésére, illetve jutalmazására, akiktől még ő vált meg az új kormány megalakulása előtt. Mindkét tárcánál elsősorban a miniszteri kabinetben dolgozó politikai alkalmazottak részesültek kedvező elbánásban.

A volt Egészségügyi Minisztériumból az új tárcavezető, Csehák Judit két helyettes államtitkárt, az egykori szociális minisztériumból pedig három helyettes államtitkárt és a közigazgatási államtitkárt mentette fel, távozásuk összesen 90 millió forintba került. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának és az Országos Tisztiorvosi Hivatal két vezető tisztségviselőjének menesztése sem ment ingyen, Pordán Endre azonban még nem tudta megmondani, tőlük mekkora végkielégítéssel váltak meg.

GyISM: még nem keszült el az összesítés

Nem éri el az ötmillió forintot az az összeg, amelyet az Igazságügyi Minisztérium fizetett ki a személyi változásokkal kapcsolatban - tudta meg a napilap. Távozása előtt Dávid Ibolya miniszter négy alkalmazottnak mondott fel: a személyi titkárának, a helyettes kabinetfőnöknek és két titkárnőnek. Közülük hárman kaptak végkielégítést, ennek együttes összege 355 ezer forint volt. Bárándy Péter miniszter egy helyettes államtitkár és egy főosztályvezető távozását látta indokoltnak. Részükre 4 millió 540 ezer forintot fizettek ki összesen.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban van olyan státus, amelyben a váltáskor bruttó 20 millió forint körül lesz a végső kifizetés. A teljes összegről eddig nem készült összesítés. A legtöbb "búcsúpénz" a közigazgatási államtitkárnak, valamint a két helyettes államtitkárnak jár.

A HM-ben nem volt szó kádermentésről

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KVM) minimális összeget emésztettek fel a kormányváltást követő személycserék. A választások óta két magas beosztású vezető távozott, közülük is csak egyikük - az integrációs ügyekért felelős Vass Nándor helyettes államtitkár - végkielégítéssel.

A Honvédelmi Minisztériumban (HM) a kormányváltást megelőző három hónapban egyetlen munkaviszony-megszüntetést sem hajtott végre az előző vezetés, így "kádermentésről" sincs szó Szabó János (FKGP) esetében - nyilatkozták a Magyar Hírlap kérdésére a tárcánál. Az új miniszter mindössze hat - vezető beosztású - személytől (államtitkár és helyettes államtitkár) vált meg. Ezek az ügyek még nem zárultak le, így egyelőre nem tudják, mennyibe kerülnek a HM-nek a személycserék.

A választások utáni és a tárca átadása közötti időszakban négy főnek szűnt meg a közszolgálati jogviszonya felmentéssel a BM-ben. A hathavi felmentési időre járó, a besorolásuknak megfelelő illetményükön túli végkielégítésben senki sem részesült. Az oktatási minisztériumban még nem készült el a végkielégítések összegzése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!