Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Vita a civil ingatlanok ellenőrzése körül

2001.08.29. 17:45
A Társadalmi Szervezetek Bizottsága úgy tűnik, utoljára mondott áment a civil szervezeteknek jutatott ingatlanokról szóló javaslatokra, így végleg lezárult a botrányoktól sem mentes procedúra. Az albizottság javaslatában néhány esetben felülbírálta korábbi döntését, bár ezt az ellenzéki képviselők önkéntes száműzetése után tette. A szocialisták alternatív javaslatának nem volt foganatja, Halász János viszont a keddi albizottsági ülés után bejelentette: a módosított házszabály értelmében nyilvánosságra hozzák a zárt ülések jegyzőkönyvét.
Szerdai ülésén az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága elfogadta a keddi albizottsági döntéseket a civil szervezeteknek juttatott ingatlanokról. Ugyanakkor a Független Ifjúság és a Független Női Szövetség további ingatlanokat kapott. Utóbbi, a Torgyánné Cseh Mária nevével fémjelzett szervezet a budapesti IV. kerület Árpád utcai épületben kapott további irodákat.

A bizottság döntött a már ingatlanokhoz jutott szervezetek ingatlanfelhasználásának ellenőrzéséről. Ennek értelmében a Kicstári Vagyonigazgatóság (KVI) ellenőrzi az ingatlanok hasznosítását, de a bizottság saját hatáskörébe vonta a megvizsgálandó területek kijelölését. Ezenfelül a bizottság arról is határozott, hogy a mostani ingatlanjuttatások mellett a 1997-es "osztozkodást" is ellenőrizni kell. Az ellenzékiek szerint ez törvénytelen és etikátlan, mert úgy vélik, az ellenőrzésnek úgy semmi értelme nincs, ha bizottság mondja meg, mit kell vizsgálni.

Az ellenőrzéseket a KVI Hajdú-Biharban kezdi majd. (A Hajdú-Bihar megyei ingatlanjuttatások során több kritika érte Halász János albizottsági elnököt, aki Debrecen egyik egyéni választókerületőből jutott be a parlamentbe.)

Többen lemondtak az ingatlanokról

Az albizottság közel ötven ingatlanrész esetében érvénytelenítette a pályázatot, amelyet a szerdai Népszabadságban a többszöri, és egymásnak ellentmondó törvényi szabályozással magyarázott Halász János, az albizottság elnöke. Vélhetően az aktív közéleti tiltakozás miatt a csonka albizottság felülbírálta néhány korábbi döntését is, így a legértékesebbnek tartott Andrássy út. 124. szám alatt maradhat a Magyar ENSZ Társaság, illetve a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének egy az egyben odaadott Pesti Barnabás utcai ingatlanba további tizenöt civil szervezet költözhet. KÖzöttük van a Magyar Újságírók Közössége és az Európai Utas Alapítvány is.

Az utóbbi hónapokban a kedvezményezett civil szervezetek közül tizennégyen mondtak le a kapott ingatlan tulajdonjogáról. Közéjük tartozik a sajtóban legtöbbször emlegetett Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület is, amelynek Szombathelyen nyert éttermét ezután a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász használja. Információink szerint a Human Bridge Service alapítvány és a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület több ingatlant is visszaadott.

Az újságíróüdülők a MÚOSZ-é

Az ingatlanjuttatási albizottság keddi ülésén közel száz ingatlan és több mint háromszáz ingatlanrész tulajdonjogáról döntött. Az ülésen nem vettek részt a szocialista és szabad demokrata képviselők: Béki Gabriella és Zuschlag János így kívánt tiltakozni a korábbi döntések ellen. A több száz ingatlanelem közül az eddig a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) által használt, több százmillió forintra taksált balatonszéplaki és tihanyi üdülők sorsát kísérte a legnagyobb figyelem.

Az albizottság döntése nyomán az üdülők tulajdonjogát a MÚOSZ kapta, azzal a feltétellel, hogy az üdülőre használati jogot kap a többi három, újságírókat tömörítő szervezet is (Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet). A Fidesz egyébként már júniusban jelezte, hogy azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha mind a négy újságírószervezet gyakorolna jogokat az üdülő felett.

Nem kellett a szocialista alternatíva

Annak ellenére, hogy az ellenzéki képviselők nem voltak jelen az albizottság ülésén, Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő szerdán a bizottság elé tárta azt az alternatív javaslatot, amelyet az albizottság végül nem fogadott el.