Századára alkudták le a gazdakövetléseket

2005.03.16. 12:53
Kormányzati összesítés szerint a vasárnapi megállapodással lezárt gazdademonstráció költségvetést terhelő követeléseit századára szorította le az FVM. Az Index információi szerint a kabinet mai ülésén foglalkozik a Németh Imre által benyújtott előterjesztéssel, amely szerint a 232 milliárdos követeléssel szemben végül 2,4 milliárd forint lesz a kiadási többlet.

A gazdák képviselői és a Fidesz politikusai is élesen elítélték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, amiért a demonstrációt lezáró megállapodás ünnepélyes aláírását követően azt mondta egy tévéműsorban, hogy a tüntetők a legfőbb kérdésekben meghátráltak. "Számomra világos volt, hogy eredmény és siker csak akkor van, ha nem engedünk a 48-ból" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarországon a gazdákon kívül egy sor olyan társadalmi csoport van, amelyik joggal várná el, hogy gondjaikat az állam oldja meg az adófizetők pénzéből.

Top-uppal

Az Index információi szerint a kormány álláspontja szerint a vasárnapi megállapodással az eredeti követelések százada terheli majd a 2005-ös költségvetést. A kormány szerdai ülésén tárgyalt előterjesztés szerint a gazdák eredetileg megfogalmazott követeléseiben összessen mintegy 232 milliárd forintnyi pluszkiadást vártak volna el az államtól, illetve a kormánytól. A demonstrálók által benyújtott számlán a legnagyobb tételek között 100 milliárdos forrásigénnyel az adósságkonszolidáció állt, de hasonló nagyságrendben, 94 milliárdot emésztett volna fel az EU által nyújtott közvetlen támogatás hazai kiegészítése, az úgynevezett top-up is. A kormány által összegzett követeléslista fennmaradó közel 40 milliárdja további hat tételből állt volna össze.

Károsultaknak

A Németh Imre által készített mérleg szerint az egy hónapos tüntetés nyomán vállalt kötelezettségek végül csak 2,4 milliárd forint többletkiadással terhelik meg az idei büdzsét. A földművelésügyi miniszter szerint a 39 pontos megállapodásban 31 tétel nem jár extrakifizetéssel. A miniszter által vállalásoknak minősített kiadások között a legnagyobb összeget, 1,2 milliárdot a Hernád-völgyi árvíz-károsutaknak kell majd kifizetni. 800 millió forint megy majd el 650 falugazdász foglalkoztatására. 250 milliót a 2003-ban elemi kárt szenvedett termelők kedvezményes hiteleinek átütemezését segítő többletkamat-fizetésre ütemezett be a szaktárca, 150 millióval pedig átvállalnák a Hajdú-Bét és Parmalat károsult kisbeszállítóinak nyújtott hitel 2005. évi törlesztőrészleteinek fizetését.  • Hírek
  • Hírek