Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Itthon kezelik a súlyos balesetet szenvedett vezérezredest

2001.04.18. 16:31
Pontos információk hiányában homály fedi Végh Ferenc vezérezredes, ankarai nagykövet hétfői balesetének körülményeit. Az orvosi titoktartásra hivatkozva a Külügyminisztérium nem árulja el, hogy milyen sérüléseket szenvedett a nyugalmazott tábornok. A balesetről csupán annyit tudni: Végh autója "nem ütközött másik járművel".

A teljes hírzárlat miatt csak feltételezések vannak Végh Ferenc nyugalmazott tábornok, ankarai nagykövet hétfői autóbalesetével kapcsolatban. Horváth Gábor, a Külügyminisztérium sajtószóvivője csupán annyit árult el, hogy a nyugalmazott tábornokkal hétfőn, Törökországban történt az autóbaleset, amely "nem amiatt következett be, hogy a tábornok autója egy másik járművel ütközött". Egyéb felvilágosításra a szóvivőt nem hatalmazták fel, így a baleset pontos körülményei nem ismertek. Horváth hozzátette, hogy a tavaly kinevezett nagykövet "súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett". A Népszava szerdán reggel arról számolt be, hogy a nagykövetet "csigolyatöréssel, lebénult végtagokkal" szállították kórházba. A család nem járult hozzá az egészségügyi információk továbbításához - zárta le az érdeklődő kérdések útját Horváth.

Az ankarai magyar nagykövetségen szintén elutasították tájékoztatási kérelmünket, ugyanis "minden információt eljutattak a külügyminisztériumba". A minisztérium sajtóosztályán az Indexet arról tájékoztatták, hogy Végh Ferenc felépüléséig, a nagykövetség első beosztottja, Kollár János látja el a nagyköveti feladatokat.

Repülőgéppel hozták haza

Horváth Gábor kérdésünkre elmondta, hogy kedden repülőgéppel hozták Budapestre a vezérezredest. Azt az értesülést azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a repülőgép a török haderő vezérkari főnökének különgépe volt. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán az Indexnek nem adtak felvilágosítást, mondván, " az ügy egyetlen pontja sem tartozik a minisztérium hatáskörébe".

A Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája azt közölte, hogy kielégítőnek minősíthető Végh Ferenc jelenlegi állapota. A Magyar Honvédség korábbi vezetőjén a Központi Honvéd Kórházban még kedden egy ideg- és gerincsebészből álló orvos-csoport végrehajtotta a sérült gerincoszlop stabilizálását szolgáló műtétet.