Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Fél évig még kapnak fizetést az elbocsátott kormánytagok

2004.10.01. 14:26
Gyurcsány Ferenc kisebb államot ígér kormányprogramjában. A mostani átalakítás azonban kevesebb posztot nem, csak személycseréket hozott. A menesztett miniszterek és államtitkárok összesen 23,5 millió forintot kapnak végkielégítésként.
Öt minisztérium élén jelentett be változást a miniszterelnök csütörtökön. Burány Sándort Csizmár Gábor váltja a munkaügyi minisztériumban, Kökény Mihály egészségügyi minisztert Rácz Jenő cseréli, Kovács László távozása után pedig Somogyi Ferenc lesz az új külügyminiszter. A lemondott Bárándy Péter igazságügyi és Csillag István gazdasági miniszter helyett Petrétei Józsefet, illetve Kóka Jánost bízta meg Gyurcsány Ferenc a minisztériumok vezetésével. A távozó miniszterek fél éven keresztül még fizetésük felére számíthatnak, a két lemondott vezető pedig három hónapig kapja juttatásként fizetésének a felét. A miniszterek fizetése jelenleg több mint bruttó 1,1 millió forint, így a távozó minisztereknek összesen 13,2 millió forintot fizetnek ki. A két lemondott miniszter ebből fejenként 1,6 millió forintot kap végkielégítésként.

Később is lehet változás

Gyurcsány Ferenc államtitkári szinten is számos helyen cserélte le a Medgyessy-kormány tagjait. Csütörtökön úgy fogalmazott, hogy azokon a területeken, amiket bejelentései nem érintettek, nem lesz, vagy csak később lesz változás. Az államtitkári poszttól búcsúzó hat politikusnak összesen csaknem 10,3 millió forintot fizetnek ki.

Négy államtitkár munkájára nem tart igényt Gyurcsány a jövőben, Veres János ugyan otthagyja a Pénzügyminisztériumot, de rá kabinetfőnökként számít az új kormányfő. Helyére Katona Tamás, Medgyessy Péter korábbi kabinetfőnöke kerül. Ketten - Nagy Sándor és Keller László - pedig lemondtak posztjukról. Az oktatási tárcánál Arató Gergely lesz az új politikai államtitkár, aki Magyar Bálintot felügyelő szocialista politikai államtitkárt, Szabados Tamást váltja. A Belügyminisztérium vezetője Lamperth Mónika maradt ugyan, de két államtitkárának, Pál Tibornak és Tóth Zoltánnak is mennie kell. Az előbbit az MSZP frakcióvezető-helyettese Juhász Gábor váltja, Tóth Zoltán közigazgatási feladatait, pedig Szilvássy György veszi át, aki a kulturális minisztérium államtitkári posztját hagyja ott a belügyért. Szilvássy utódja a sportminisztérium eddigi helyettes-államtitkára, Benedek András lesz. A Földművelési és Vidékfejesztési Minisztériumban Szanyi Tibornak kell mennie, akit az MSZP mezőgazdasági szakértője Pászthoy András követ.

A két tárcából összegyúrt Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztériumban foglalhatja el új tisztségét Mesterházy Attila úgy, hogy közben marad, hiszen eddig ő volt a GyISM politikai államtitkára. Ugyancsak itt folytatja pályafutását az eddig a kancelláriához tartozó romaügyi államtitkár, Teleki László, és itt kap államtitkári szerepet Korózs Lajos, a parlament szociális és családügyi bizottságának eddigi alelnöke is.

Csak a miniszterek mennek, államtitkáraik maradnak

Noha az egészségügyi miniszter, az igazságügyi miniszter és a gazdasági miniszter személye változik, államtitkáraik a péntek délutáni helyzet szerint maradnak. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az Indexnek elmondta, hogy a gazdasági tárcánál ragaszkodnak az eddigi politikai államtitkárhoz, Gaál Gyulához. Horn szerint egy ideig még biztos, hogy a közigazgatási államtitkár Réthy Imre marad.

A Miniszterelnöki Hivatal felügyeli a továbbiakban a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium változása után a sportügyeket, amelynek új felelőse államtitkári beosztásban Ábrahám Attila lesz. A kancelláriától elkerült ugyanakkor a területfejlesztés amelynek tárca nélküli minisztere lett, Kolber István személyében. A területért eddig felelős Nagy Sándor az átalakítás bejelentését követően lemondott államtitkári posztjáról, csakúgy mint képviselőtársa, Keller László közpénzügyi államtitkár, akinek hivatalát ugyan nem említette Gyurcsány Ferenc a változások között, ugyanakkor Kiss Péter csütörtökön bizottsági meghallgatásán bejelentette, az új kormány ebbéli szándékát.

Az államtitkárok 857 ezer forintos havi bruttó fizetést kapnak. A törvény szerint, a miniszterekhez hasonlóan elbocsátásuk esetén fél éven át fizetésük felére jogosultak. A két lemondott államtitkár három hónapi juttatásban részesül. Azok a politikusok, akik államtitkári posztjukat államtitkárira vagy miniszterire cserélik fel, nem kapnak juttatást, de összeadódik a két poszton eltöltött idejük.

Medgyessy négymilliója

A lemondott miniszterelnököt, Medgyessy Pétert titkárság, személyes gépkocsihasználat, kérés esetén megfelelő lakás illeti meg. A volt kormányfő háromhavi végkielégítésre is számíthat, ami 1,287 milliós fizetését figyelembe véve megközelíti a bruttó négymillió forintot.