Jönnek az EU-konform receptek

2006.06.24. 09:39
Egy hét múlva állnak rendszerbe az új, uniós szabáléyoknak megfelelő orvosi receptek. Az új vények nem nagyon térnek el a régiektől, lecserélésükre leginkább azért volt szükség, hogy a külföldi uniós állampolgárok adatait is rögzíteni lehessen, amennyiben ellátásra szorulnak nálunk.

Július 1-től az orvosok már csak az új, EU-konform vényekre írhatnak fel gyógyszert, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő-szolgáltatást, tájékoztatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-t.

A régi vények június 30-ig lesznek érvényben, azonban a rajta szereplő gyógyszert még egy hónapig, azaz július 31-ig lehet kiadni, illetve a felírt szolgáltatást igénybe venni. Ezt követően a régi vény beváltására nincs lehetőség, és amennyiben a beteg a gyógyszert - a határidőig - nem váltotta ki, vissza kell mennie kezelőorvosához, hogy a készítményt ismét felírja, immár az új vényre. (E szabályozást valamennyi vényköteles gyógyszer esetében alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy támogatott készítményről van-e szó.)

A gyógyászati segédeszközök esetében a vény szintén a kiállítástól számított harminc napig váltható be, de az eszközök kiadására a forgalmazónak a vény kiállításától számított 90, egyedi rendelésre készített segédeszköz esetében pedig a beváltástól számított 90 nap áll rendelkezésére. A receptre írt gyógyfürdő-szolgáltatást a kiállítás napjától számított harminc napon belül kell megkezdeni - áll az OEP közleményében.

Az új vények "ránézésre" nem nagyon térnek el a betegek által már megszokottól, azaz a régiektől, lecserélésükre többi között azért volt szükség, hogy az uniós állampolgár adatait is rögzíteni lehessen, amennyiben ellátásra szorul Magyarországon.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön