Erzsébet
1 °C
4 °C

Veres Jánost nem vették elő egykori cége adócsalása miatt

2007.10.11. 12:32
A jelenleg börtönbüntetését töltő Kabai Károly egyik fémfelvásárló cége már 1991 és 1994 között is igényelt vissza áfát fiktív számlák alapján, amikor a cég egyik tulajdonosa és ügyvezetője Veres János jelenlegi pénzügyminiszter volt, olvasható a HVG tényfeltáró cikkében. Az ügyben Veres Jánost soha nem hallgatták ki. A pénzügyminiszter nem tud arról, hogy egykori cége jogtalanul igényelt vissza 54 millió forint áfát.

Veres János neve egyetlenegyszer sem bukkan fel az adócsalásról szóló nyomozati és periratokban, annak ellenére, hogy a számlagyárosok manipulációinak éveiben ötvenszázalékos tulajdonosa, 1993 decemberéig pedig ügyvezetője volt a Bogát-Ferr Kft.-nek, olvasható a HVG írásában.

Sághy Erna cikke azzal az üggyel foglalkozik, amelyben idén több százmillió forintos áfacsalásért három és fél év börtönre ítélték Kabai Károlyt. (A nyírbátori választókerület volt MSZP-s alelnöke nem vonult be a börtönbe, elfogatóparancsot adtak ki ellene, végül a Hír Tv stábja bukkant rá az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egyik kórtermében. Kabai azóta megkezdte börtönbüntetését.)

A HVG cikke szerint Kabai Károly és Veres János együtt alapították 1991-ben a Bogát Ferr Kft. nevű céget. Ez, illetve Kabai Bogát Metál nevű cége volt érintett abban az ügyben, amely a kilencvenes évek elején összesen 248 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, fiktív számlákkal. (A Bogát Metál terhére 193 millió forint, a Bogát Ferrére 54 millió forint jogtalanul visszaigényelt áfát állapított meg az APEH)

A két cég színesfémkereskedelemmel foglalkozott. 1991 és 1995 között fémgyűjtő kisiparosok által kiállított fiktív számlákkal igényelt vissza áfát, illetve így legalizálta a bizonytalan eredetű színesfémet, állapította meg a büntetőeljárásban felkért szakértő.

A hatóság sokáig csak a számlákat kiállító nyolc fémgyűjtő kisiparos ellen folytatott eljárást. Bár az APEH hivatalosan is megerősítette, hogy a Bogát Ferr és Bogát Metál valós áru és pénzmozgás nélkül igényelte vissza az áfát, a HVG cikke szerint a VPOP Nyomozóhivatala bűncselekmény alapos gyanúja hiányában megszüntette a nyomozást.

Ebben az időszakban, 1993. december 1-ig Veres János volt a Bogát Ferr ügyvezetője. Veres 1995. május 29-ig megtartotta 50 százalékos tulajdonrészét a cégben.

Később Kabai ellen nyomozás indult, ám ez csak az 1997-1999 közötti időszakban elkövetett adócsalásokat vizsgálta. A per 2007-ben zárult le, amikor a fémkereskedőt jogerősen három év hat hónap szabadságvesztésre ítélték.

A HVG írásban tette fel kérdéseit az üggyel kapcsolatban Veres Jánosnak. “A cég egyik ügyvezetője voltam, tevékenységem egész pontosan abban állt, hogy a társaság bővülő finanszírozási igényeihez megteremtsem a banhitelelapoklat”, válaszolta a Bogát Ferrben 1993-ig betöltött szerepéről.

A pénzügyminiszter válasza szerint nem volt tudomása sem arról, hogy a Bogát Metállnak és a Bogát Ferrnek számlázó nyolc fémgyűjtő ellen eljárás folyik, sem arról, hogy a Bogát Ferr 1992-1994 között 54 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?