Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyilvános vitára hívták Orbánt

2006.01.25. 13:43
Az MSZP szerint Orbán Viktor elmúlt napokban tett ígéretei nem megalapozottak, ezért a pénzügyminisztere nyilvános vitára hívta az ellenzéki pártvezért. Veres János szerint hozzányúlni a költségvetés bevételeihez, a tb- és a nyugdíjrendszerhez, több felelősséget igényel annál, mint egy focicsapat összeállítása.
Veres János MSZP-s elnökségi tag nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben tíz állítást fogalmazott meg a Fidesz tb-járulék csökkentési javaslatáról, és nyilvános vitára hívta a nagyobbik ellenzéki párt elnökét a témáról.

Veres János a szocialista párt budapesti székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón kijelentette, Orbán Viktor egy hét alatt 1200 milliárd forintot ígért oda különböző célokra dömpingszerűen a közös adóforintokból, ami megegyezik azzal az összeggel, amit a 2002-es választási ígéretek összesen kitettek.

A pénzügyminiszter azt szeretné, ha mindenki vállalná a felelősséget ígéreteiért, hogy a választási és a kormányprogramok ne képezzenek külön műfajt, mint ahogy hivatkozása szerint az Orbán-kormány első pénzügyminiszter-jelöltje erről 1998-ban nyilatkozott. Veres János szerint Orbán Viktor elmúlt napokban tett ígéretei nem megalapozottak.

Veres János azt mondta: hozzányúlni a költségvetés bevételeihez, a tb- és a nyugdíjrendszerhez, több felelősséget igényel annál, mint egy focicsapat összeállítása, ad hoc javaslatok megfogalmazása. Szerinte Orbán Viktor tb-járulék csökkentési javaslata csak arra jó, hogy csökkentse Magyarországon a szociális biztonságot.

 

Orbán ígéretei
Január 15., Dombóvár Orbán Viktor a tb-járulékok jelentős csökkentését ígérte a Fidesz kormányra jutása esetén. "Arra tudok ígéretet tenni, (...) hogy ha lesz polgári kormány, akkor július 1-től körülbelül 30 százalékkal fogjuk csökkenteni egy radikális lépéssel a társadalombiztosítási járulékot" - jelentette ki Orbán Viktor hozzáfűzve, hogy ettől a lépéstől a kis- és középvállalkozások megerősödését várja, és ennek következtében több tízezer új munkahely létrejöttét.

Január 20., Eger Amennyiben megvalósul a Fidesz járulékcsökkentési programja és ennek nyomán több százezer új munkahely jön létre, kitűzhetővé válik a 14. havi nyugdíj bevezetésének célja, mondta a volt miniszterelnök.

Január 23., Pécs "Van néhány olyan betegségcsoport az időseknél, és van néhány betegségcsoport a három évnél fiatalabb gyermekeknél, ahol indokoltnak és lehetségesnek látjuk, nem azonnal, hanem másfél év elteltével, hogy a megfelelő készítményeket térítésmentesen kaphassák meg" - mondta Orbán Viktor.

Január 24., Szentes "Magyarországon a személygépkocsi fönntartása szinte luxusszámba megy (...) ugyanakkor Magyarországon a gépkocsi - bizonyos színvonal alatt - nem luxus, hanem munkahely, megélhetés, ezért ennek a költségeit jelentősen csökkenteni kell". "Azok, akik vidéken, kis településen a gépkocsihasználat magas díja miatt érzik elzárva magukat a munkahelyektől, azok számíthatnak változásra a választásokat követően. Számíthatnak ránk, ezt az állapotot meg fogjuk változtatni" - ígérte a volt kormányfő.