Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyerekeket védő nőt is bántalmaztak a rendőrök a Deák térnél

2006.10.25. 16:31
Bántalmaztak a rendőrök a Deák tér közelében egy kétgyermekes családanyát, aki három 12-13 éves gyereket próbált saját testével megvédeni október 23-án délután. A volt újságírónő feljelentést tett a rendőrségen, de ha ügyét nem vizsgálják ki, kész az ügyészséghez fordulni, mondta el a névtelenségét megőrizni kívánó érintett az Indexnek. Eddig négyen tettek feljelentést rendőrségi brutalitás miatt.

A 36 éves nő férjével együtt, de gyerekei nélkül (őket otthon hagyták) indult hazafelé a Fidesz október 23-ai nagygyűléséből. Rossz irányt választottak, mint utóbb kiderült, hiszen a Deák tér felé igyekeztek az Astoria felől. Ekkor belefutottak a rendőrség és a Bajcsy-Zsilinszky útról ide szorított tömeg utcai küzdelmébe, a rendőrök éppen gumilövedékekkel lőtték a demonstrálókat.

Férje kapta el a lovas rendőrök elől

A házaspárnak alig volt ideje rá, hogy félrehúzódjon, a nő férjével együtt egy kapualjba húzódott, az Anker köz és a Deák tér sarkánál. A nőt a férje kapta el a lovas rendőrök elől. Az Anker közi beugróban meghúzódva észrevettek egy 12 év körüli, "minden ízében remegő kislányt is", a nő csupán ösztöneire hallgatva behúzta maga mellé a kislányt és annak édesanyját.

Később csatlakozott hozzájuk a lány 13 év körüli testvére és egy másik család, hasonló korú gyermekkel. Ők is szaladtak a beugróba, ahol viszonylagos védettségben voltak a gumilövedékek elől.

Körülvették a gyerekeket, a testükkel védve őket. Mellettük egy férfit hasba találtak (a gyermekeknél ez fejmagasság, jegyezte meg az egykori újságírónő, aki egy rádió tudósítójaként dolgozott korábban).

Három Darth Vader jött

Ekkor három rendőr teljes felszerelésben, "Darth Vader-maszkban" próbálta kitaszigálni őket oda, amerre a többi rendőr éppen lőtt. (A rendőrökön semmilyen azonosító nem volt, arcuk sem volt látható.)

A nőtől megtudtuk, az Anker közbe akarták beterelni őket, de a könnygáztól könnyezve ők nem látták, hogy ez nem zsákutca, egy építkezés miatt azt hitték, le van zárva a terület, és onnan majd nem tudnak kimenni. Az Anker közbe egyébként a Deák tér felől lőttek a rendőrök, ezért ellenálltak a kapualjban lévők, mert nem akarták célponttá tenni a gyerekeket.

Foganatosították az intézkedéseket

Ekkor "foganatosították a rendőrök az intézkedést", nagy valószínűséggel a pajzsukkal okoztak sérüléseket a nőnek, akinek bal keze, válla megrándult, végig bevérzett. Az exújságíró ezután orvosi látleletet is felvetetett: "Bal felkar felső-középső harmadában kb. 8 cm hosszú, 3 cm széles hematóma, kar emelése 90 fokon túl kifejezetten nehezített, fájdalmas."

Ezzel a látlelettel ment el a Teve utcai rendőrpalotába, ahol megtette feljelentését. Mint az Indexnek elmondta, ha nem vizsgálják ki megfelelően az ügyét, akkor kész az ügyészségen is megismételni a feljelentését.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától az Index megtudta: több panaszos is feljelentést, illetve panaszt tett a BRFK-n az elmúlt napokban. Minthogy rendőrökre vonatkoznak a bejelentések, ezért automatikusan a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek továbbítják a dokumentumokat. Ezután az ügyészség vizsgálja tovább az eseteket.