Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A Vér és Becsület a forradalomra emlékezik

2003.03.13. 06:55
Újra tüntet a Vér és Becsület Kulturális Egyesület. Március 14-én a Petőfi-szobornál, beadványuk szerint, verseket szavalnak, nótákat énekelnek - írja a Népszabadság. A Fővárosi Bíróság március 26-ra tűzte ki a Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetése érdekében az ügyészség által indított per első tárgyalását, miután az ügyészség az egyesület bejegyzésének törlését indítványozta.
Pénteken újra az utcára vonul a Vér és Becsület Kulturális Egyesület. A rendőrségtől ezúttal Budapesten, a Petőfi-szoborhoz kértek és kaptak engedélyt a rendezvény megtartására délután 5-től este 8-ig - értesült a Népszabadság.

Szavalnak, nótákat énekelnek

A szervezők 300 főre számítanak. A Vér és Becsület rendőrségi beadványa szerint a forradalmi megemlékezésen verseket szavalnak, nótákat énekelnek, végül egy dunakeszi étteremben zárják a napot.

A bejegyzés törlését indítványozták

A Fővárosi Bíróság március 26-ra tűzte ki a Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetése érdekében az ügyészség által indított per első tárgyalását, miután az ügyészség az egyesület bejegyzésének törlését indítványozta.

A keresetet a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata alapozta meg. Ennek megállapításai szerint a 2001 februárjában alapított, 2002 májusától közhasznú szervezet egyértelműen alkotmányellenes céllal működik. A VBKE kinyilvánított kulturális céljaival szemben nyíltan újfasiszta eszményeket követ - állítja az ügyészség.

A Vér és Becsület legutóbb február 15-én a Kossuth téren tüntetett, ahol a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ellendemonstrációt szervezett.