Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Vérmérgezés okozta a tizenöt éves fiú halálát

2000.12.21. 13:52
A gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium okozta szerdán a tizenötéves fiú halálát, de általános vérmérgezést okozott, nem pedig az agyhártyát támadta meg - tájékoztatta az MTI-t Tarsoly Zoltán, járványügyi főorvos. Azért volt rendkívül gyors és halálos kimenetelű a betegség, mert az általános mérgezés ellen már nem lehetett védekezni. Közben befejezték az agyhártyagyulladás elleni tabletták szétosztását a halápi általános iskolában, és ez azoknak is védelmet jelent, akik szervezetében megtalálható a meningococcus baktérium C-típusa.
Nem az agyhártyát, hanem más szerveket támadott meg az a baktérium, amely a Debrecen-halápi tizenötéves fiú szerdai halálát okozta - derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hajdú-bihari szervezetének osztályvezetőjének tájékoztatásából. Mivel az általános vérmérgezés ellen nem lehet védekezni, a fiút ezért nem sikerült megmenteni a debreceni gyermekklinikán. Tarsoly Zoltán elmondta, hogy ilyen súlyos megbetegedés még nem volt a térségben, de járványveszélytől nem kell tartani. Az osztályvezető elmondása szerint a meningococcus baktérium C-típusa elleni vakcina csupán korlátozott számban áll rendelkezésre Hajdú -Bihar megyében.

Befejezték a tabletták szétosztását

Befejezték az agyhártyagyulladás elleni tabletták szétosztását a halápi általános iskolában
Én is kérek!
A Debrecen-halápi általános iskolában csütörtök délben az ÁNTSZ munkatársai befejezték a tabletták szétosztását - értesült az Index. Dr. Molnár Dénes, az általános iskola házi orvosának tájékoztatása szerint ,,néhány gyerek injekciót, a többiek tablettát kaptak". Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés azonnal elpusztítja a szervezetbe került kórokozót, így az antibiotikum szedése védelmet jelent annak is, aki megkapta a kórokozót.

Az iskolában csütörtökön nem volt tanítás, az ÁNTSZ munkatársai és az iskola dolgozói együtt végezték a megelőző intézkedéseket. ,,Nem számítunk a jövőben hasonló megbetegedésekre, de természetesen minden szükséges vizsgálatot elvégeztünk" - mondta Molnár. A megbetegedést okozó meningcocus baktérium az elmúlt évben jelent meg hazánkban. A miértekre egyelőre nem tudni a választ, de Molnár kizárta annak a lehetőségét, hogy a falu, vagy közelebbről az iskola higiénés viszonyaiban kellene keresni a mostani megbetegedés okait. A faluban még szerdán tájékoztatást tartott az ÁNTSZ a rettegett betegségről.

A szemek előtt halt meg

A nyolcvanfős iskolában nem a pánik, hanem a félelem az úr. Közvetlenül azután, hogy a fiút bevitték a debreceni gyermekklinikára a betegség gyanújával, az iskolából nem engedték haza az osztálytársakat. Miután megtudták, hogy a gyermeken már nem tudtak segíteni a klinikán, a tisztiorvosi szolgálat visszarendelte a gyerekeket az iskolába, és elkezdték a tabletták kiosztását. A gyermekklinikán az Indexnek elmondták, hogy ,,folyamatosan, percről percre romlott a gyermek állapota", és a híradások szerint az orvosok szeme láttára halt meg a fiú.

Haláp apró falu, közigazgatásilag Debrecen városához tartozik. A debreceni önkormányzat népjóléti osztályán elmondták, hogy napi kapcsolatban állnak az ÁNTSZ munkatársaival. Ez elsősorban a kontaktszemélyek, kijelölését jelenti, mert a tisztiorvosi szolgálat kérésére a népjóléti osztály egyeztet a faluban lévő intézmények vezetőivel, illetve a tisztiorvosi szolgálat kéréseinek teljesítéséről. Jelenleg nem terveznek különleges intézkedéseket, ilyen jellegű megkeresés nem érkezett az ÁNTSZ-től.

Az iskolában kisebb fajta lincshangulat alakult ki az újságírókkal szemben. Az iskolai dolgozók etikátlannak és felháborítónak tartják, hogy az egyik kereskedelmi televízió munkatársai jelentették be az osztálynak, hogy társuk meghalt, és erről előtte nem tájékoztattak senkit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!