Jácint
16 °C
31 °C

Ahol nincs elég képviselőjelölt

2006.09.26. 07:07
Csak új polgármestert tudnak választanai a Komárom-Esztergom megyei Vérteskethelyen, mert a hét képviselői helyre csak három jelentkező van. A település egyetlen képviselője és a polgármester sem indul újra.

A Komárom-Esztergom megyei Vérteskethelyen az októberi választáson új polgármestert választanak, viszont az időközi választások kiírásáig a régi testület marad hivatalban, mivel a hét képviselői helyre csak három jelöltet állítottak - tájékozatta az MTI-t a területi választási iroda jogi helyettese.

"Községünk egyetlen képviselője sem indul újra a választásokon és én sem vállalom a polgármesteri posztot" - mondta el Vida László. A jelenlegi polgármester szerint a község 21 fős alsó tagozatos általános iskolájának sorsa annyira szembefordította egymással a települést és a képviselőket, hogy egy közmeghallgatáson a falu színe előtt kijelentették, egyikük sem indul újra a posztért.

Vérteskethely közös intézményben működteti az óvodát, az iskolát, a konyhát és a művelődési házat. Fenntartásukhoz a 610 fős a falu költségvetéséből 2005-ben közel tízmillió forinttal kellett kiegészíteni az állami juttatásokat, 2006-ban 12,5 millió a tervezett támogatás.

Amikor a település képviselőtestülete több szakértői vélemény figyelembevételével megkezdte az alsó tagozat bezárásának előkészítését - felső tagozat már a 70-es évek közepe óta nincs a faluban - a bezárás ellen aláírásgyűjtés indult. Vérteskethely 490 választópolgárából 320-an felszólították az önkormányzatot, hogy a választásokig működtesse az iskolát.

"Az aláírásgyűjtés óta lett volna idejük a minket kritizálóknak, hogy összegyűjtsék a képviselőjelöltséghez egyenként szükséges öt ajánlócédulát és találjanak olyan embereket, akik tenni akarnak a közösségért" - tette hozzá Vida László.