Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem bizniszeltek a vesékkel

2006.08.09. 14:53
Alaptalanok voltak azok a hírek, amelyek a hazai veseátültetések során szabálytalanságok és korrupció gyanúját fogalmazták meg – tette közzé állásfoglalását a Magyar Transzplantációs Társaság. Ezt a tisztiorvosi szolgálat vizsgálata is megerősítette. Kiderült, hogy a veseátültetésre várók listáján szereplők 40 százaléka nem alkalmas a műtétre, ezért kaphatnak a hátrább sorolt betegek előbb új szervet.

A hazai veseátültetések kapcsán olyan hírek jelentek meg, amelyek alaptalanul kérdőjelezték meg az egészségügyi dolgozók tisztességét és becsületességét – tette közzé állásfoglalását a Magyar Transzplantációs Társaság szerdán.

Alaptalan vádak

Mint beszámoltunk róla, a vesebetegeket képviselő szervezet elnöke korábban azt állította, hogy ha a szervátültetésre várók fizetnek, hamarabb kaphatnak új vesét. Később olyan esetekről is írt a sajtó, amelyek szerint horvát vesebetegek Magyarországon jutottak új szervhez. A külföldi állampolgárok itt alapítottak céget vagy itteni cég alkalmazásába kerültek, így magyar taj-számukkal már felkerülhettek a veseátültetésre várók listájára.

A szervezet közleménye szerint a hazai szervátültetés több mint három évtizedes múltra tekint vissza és a jelenlegi gyakorlat a hazai és nemzetközi tapasztalatokon alapul, a rendszer átlátható és ellenőrizhető. A szervátültetésre alkalmas betegek kiválasztása során elsődlegesen orvosi-szakmai szempontokat vesznek figyelembe és a jogszabályokat messzemenően betartják – közölte a Magyar Transzplantációs Társaság.

Félinformációk alapján és a szakmai részletek ismerete nélkül jelentek meg olyan cikkek, amelyek indokolatlanul keverték gyanúba a magyar orvosokat – mondta az Indexnek Szenohradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa.

Szervátültetésre alkalmatlan betegek

A legnagyobb probléma az, hogy a várólistán lévő betegek mintegy 40 százaléka alkalmatlan a veseátültetésre – hangsúlyozta Szenohradszky Pál. Hiába van beültetésre alkalmas szerv, ha a várólistán lévő betegről kiderül, hogy nem érhető el vagy olyan betegsége van, amely miatt a műtétet nem lehet végrehajtani rajta.

Az orvosok ilyenkor minden körülmény értékelése után értelemszerűen a várólistán hátrébb szereplő, de a műtétre leginkább megfelelő személyt hívják be veseátültetésre. Ha nincs „küldési kényszer”, azaz a szervet nem kell átadni valamelyik másik transzplantációs klinikának, az orvosok a regionalitás elvét követik. Nem hagyhatjuk, hogy kihűljön a beültetésre váró szerv, ezért a környékről származó beteget részesítjük előnyben – mondta a szegedi főorvos.

A Magyar Transzplantációs Társaság állásfoglalását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata is megerősíti. A tisztiorvosi szolgálat kedden közzétett részjelentése szerint a veseátültetéseknél nem történtek visszaélések, azokat az orvos-szakmai szempontok betartásával hajtották végre.

Kevesen kerülnek várólistára

Az ÁNTSZ jelentése szerint a várólistán olyan betegek is szerepelnek, akikről csak a riasztás során derül ki, hogy alkalmatlanok a transzplantációra. Az ÁNTSZ megállapítása szerint ezen betegeknek le kellene kerülniük véglegesen vagy ideiglenesen a várólistáról.

Az ÁNTSZ arra a következtetésre jutott, hogy a hatvan dialíziscentrum főként a beteg dializálását végzi, azonban a transzplantációra való aktuális alkalmasságot és az ehhez szükséges vizsgálatokat, a beteg műtétre való felkészítését nem - vagy csak hiányosan - végzik el.

Másik jelentős probléma, hogy míg Magyarországon körülbelül 5 ezer vesebeteg van, közülük csak mintegy 900-an, azaz a betegek 18 százaléka szerepel a várólistán. Ha az előbb elmondottak alapján mintegy felük aktuálisan alkalmatlan a műtétre, a vesebeültetésre megfelelő alanyt kereső koordinátorok igencsak nehéz helyzetben vannak.