Jenő
-3 °C
6 °C

Drágábban vette a szőlőt Orbánéktól a kereskedőház

2005.08.12. 12:12
Hetven forintos átlagos felvásárlási ár helyett a Tokaj Kereskedőház Rt. száz forintot adott az Orbán-család érdekeltségébe tartozó cég szőlőjének kilójáért, állítja a Népszava. Révész Máriusz fideszes szóvivő tévedésnek minősítette párttársa, Répássy Róbert azon korábbi kijelentését, hogy a kereskedőház nem vásárolt Orbánéktól.

Átlagosan hetven forintért vásárolta fel a Tokaj Kereskedőház Rt a szőlőt 2000-ben, illetve 2001-ben, de a Szárhegy-dűlő Kft. kilónként száz forintot kapott a termésért, olvasható a Népszavában. A piaci árnál ötven százalékkal magasabban vásárolt szőlőből összesen 2,7 millió forint értékben, 27 tonna furmintot vettek Orbánéktól. Vélhetően kiugró minőségi mutatókkal érte el a regnáló miniszterelnök barátaiból álló gazdasági társaság az átlagot másfélszer meghaladó árat, írja a lap.

A Tokaj Kereskedőház Rt. jelenlegi vezetője, Kiss László ugyanakkor legutóbb az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt azt mondta, hogy 2002-ben 160 ezer hektoliteres készlettel vette át az irányítást a cégben. Az indokolatlan mennyiségű készlet azért maradt a kereskedőház nyakán, mert a minőségével baj volt, állította.

Ki hazudik?

Korábban a sajtó, majd Szabó Zoltán szocialista képviselő az Orbán-család és a kereskedőház közötti kapcsolatot firtató kijelentéseire Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, hogy "Gyurcsányék már megint hazudnak". Répássy azt nevezte hazugságnak, hogy Orbán miniszterelnöksége idején a felesége résztulajdonában állt Szárhegy-dűlő Kft.-től vásárolt volna fel szőlőt az állami Tokaj Kereskedőház Rt.

Révész Máriusz fideszes szóvivő pénteki közleményében tévedésnek minősítette, hogy Répássy Róbert korábban hazugságnak nevezte a Tokaj kereskedőház és a Szárhegy-dűlő Kft üzleti kapcsolatát, és azt ígérte, hogy ha Répássy a szabadságáról hazajön, akkor elnézést fog kérni. A szóvivő közleménye többi részében azt kifogásolja, hogy a lap [a Népszabadság szintén ez ügyben - pénteken - írt cikkére célozva] ahelyett, hogy Gyurcsány Ferenc ügyeivel foglalkozna, a Fidesz elnökének lejáratására törekszik.

A kereskedőház nem csak a Szárhegy Kft.-től, de annak tagjaitól, így Kékessy Dezsőtől, az Orbán által párizsi nagykövetté fölkért üzlettárstól 12 millió forintért, a többi tagtól, Madarász László egykori Postabank elnöktől, és a két ügyvédtől, Szász I. Attilától és Duda Attilától 2001-ben fejenként félmillió forintért vásárolt szőlőt a Kereskedőház. A Szárhegy dűlő Kft. akkori ügyvezetője, Kállai Attila 2000-2001-ben több mint 4 és fél millió forintért értékesített a Kereskedőháznak, írja írja a lap..

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?