Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tűzoltás órabérben

2001.07.23. 12:18
Az új belügyminisztériumi rendelet alapján a tűzoltóknak nem jár a fix összegű veszélyességi pótlék, csupán a bevetés időtartalmára járó 153 forintos óradíj. A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, és az érvényben lévő jogszabállyal is ellentétes, hogy azok kapjanak nagyobb fizetést, akiket többször riasztanak, és egy veszélyes helyzetet is lassabban oldanak meg. Az érdekképviseletek újra bírósághoz fordulnak, és az sem kizárt, hogy törvénysértés miatt beperelik a belügyminisztert.
Nem az a tűzoltó kap több fizetést, aki minél szakszerűbben, minél gyorsabban old meg egy vészhelyzetet, hanem az, aki minél többet van az utcán - nyilatkozta az Indexnek Liszka Zoltán, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke, aki a katasztrófavédelmi igazgató parancsnoki tájékoztatójából értesült arról, hogy a Belügyminisztériummal kötött megállapodás ellenére nem kapnak fix összegű veszélyességi pótlékot.

Óránként 153 forint a félelem bére

Csizmások és félcipősök
A vonulós tűzoltók állomáshelyükön napi 24 órában állnak készenlétben. A sokszor csak csizmásoknak nevezett lánglovagok szolgálat után két napot pihennek. Ezzel ellentétben nyolcórás munkakörben is dolgoznak tűzoltók, akiket félcipősökként szoktak titulálni. Ők látják el a szervezet működéséhez szükséges irodai munkákat, de az ő feladatuk többek közt a megelőzés és egyes esetekben a tűzvizsgálat is. A szakszervezet szerint a csizmásoknak jár a fix veszélyességi pótlék.
A három reprezentatív szakszervezet június 19-én írta alá azt az előterjesztést, miszerint elállnak a készenléti pótlékok miatt indított pertől, cserébe a BM azoknak állapít meg óránként fizetendő veszélyességi pótlékot, akik csak a napi szolgálat egy részében végeznek olyan munkát, ami erre jogosítja őket.

Liszka Zoltán hangsúlyozta: a korábbi kormányrendelet nem módosított pontja alapján a vonulós tűzoltóknak most havi 13700 forint fix összeg járna. Csak azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek állandó készenlétben, mégis egyes esetekben vonulnak, fizetnének óránként 153 forintot. Pintér Sándor által aláírt megállapodásban az is szerepelt, hogy az érintett rendeleten a BM három évig nem változtatat, így értehetlen, hogy miért vezették be most mindenkinek az óránként megállapított pótlékot.

A szakszervezet minden eszközzel megpróbálja érvényesíteni a dolgozók jogait - folytatta Liszka Zoltán. Ha kell, újra bírósághoz fordulnak, hogy megkapják a jogos járandóságukat. A délutáni és éjszakai pótlékok ügyében már a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy a BM-nek fizetnie kell, most újra indulhat a pereskedés.

A BM máshogy olvas a sorok között

A július 1-jétől érvénybe lépett módosítással semmilyen megállapodás sem lett felrúgva - nyilatkozta az Indexnek Babák László, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Személyzeti Főosztályának vezetője. Elmondása szerint itt csak egy jogértelmezési problémáról van szó. A vonulós tűzoltók nem végeznek egész nap veszélyesnek minősíthető munkát, ezért nem is kaphatnak olyan pótlékot, amely még a szabadság alatt is jár.

Ha nincs tűz, nincs pótlék sem. Ha van, akkor óránként 153 forint jár
Gálos Imre, a Hivatásos Tűzoltók Szakszervezetének elnök-ügyvezetője az Indexnek elmondta: a belügyminiszter törvényt sértett, amikor a most érvénybe lépett BM-rendelettel elvonta a vonulós tűzoltóktól a fix veszélyességi pótlékot. Az érvényben lévő magasabb jogszabály kimondja, hogy azok, akik pszichikailag leterhelő munkát végeznek, és felkészülési idő nélkül vonulnak, jogosultak rá. Babák László erre reagálva az Indexnek kijelentette: a törvény ezen része nem vonatkozik a tűzoltókra.

Most az érintett dolgozók panaszt emelnek a parancsnokuknál, így a hivatalos utat bejárva hamarosan ismét a munkaügyi bírósághoz fordulnak - folytatta Gálos Imre. Ez viszont újra azt eredményezi, hogy a parancsnokságok és az önkormányzatok ellen kénytelenek pereskedni, holott a belügyminiszter sértett törvényt. A szakszervezet megpróbál egyezkedni a Belügyminisztérium képviselőivel, ha ennek nem lesz eredménye, a bíróság elé viszik a belügyminiszer jogsértéseit.