Sára, Márió
2 °C
6 °C

Alkotmánybírósághoz és a legfőbb ügyészhez fordulnak a tűzoltók

2001.07.25. 16:50
Nem várhatók újabb perek, amiért megvonták a fix veszélyességi pótlékot a tűzoltóktól. A kormányrendelet ugyanis világosan kimondja, hogy pótlékot nem kaphatnak, ezért nem perelhetnek. Ellenben a szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és a legfőbb ügyészt is tájékoztatják arról, hogy a Belügyminisztérium törvényt sértett, amikor a kormány úgy változtatott egy rendeleten, hogy nem egyeztetett az érdekképviseletekkel.
Nincs szó jogértelmezési problémáról a tűzoltók fix veszélyességi pótlékával kapcsolatban, ugyanis a júliusi kormányrendelet feketén-fehéren kimondja, hogy a tűzoltók nem jogosultak pótlékra, hiába vonulnak ki a tűzesetekhez felkészülési idő nélkül. Arra sincs lehetőségük, hogy egyenként forduljanak a bírósághoz, ahogy azt a délutáni és éjszakai pótlékok ügyében tette jó néhány tűzoltó.

Órában mérik a veszélyt

Gálos Imre sajnálja a BM minősíthetlen reagálását
Gálos Imre, Hivatásos Tűzoltók Szakszervezetének elnök-ügyvezetője a három érdekképviselet szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány anélkül változtatta meg a rendeletet, hogy a BM a szakszervezetetekkel egyeztetett volna. Ezért a törvénysértés miatt a legfőbb ügyészséghez fordulnak. Nekik kell majd megállapítaniuk, mennyiben vonható felelősségre Pintér Sándor belügyminiszter.

Az új szabályozás értelmében a tűzoltóktól 13700 forint fix veszélyességi pótlékot vontak el. Helyette a bevetések időtartalmára jár majd csak 153 forint óránként. Ez annyit jelent, hogy egy vidéki parancsnokság dolgozói alig kapnak majd valamit, míg egy fővárosi tűzoltó napi nyolc vonulással is csak a felét keresi meg ennek az összegnek. Gálos Imre úgy véli, hogy a júliusi kormányrendelettel diszkriminatív módon csak a tűzoltóktól, a polgárvédelemisektől, a rendőröktől és a határőröktől vonták meg ezt a kiegészítést, ezért a szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A BM szerint a szakszervezetek követelőznek és rágalmaznak

A Belügyminisztérium az Indexhez eljuttatott közleményében kifejtette: július elsejével egy érettségi nélküli, alacsony beosztásban szolgáló tűzoltó bére eléri a százezer forintot. Ez közel harmincszázalékos bérnövekedést jelent. A szakszervezetek jogtalan és teljesíthetetlen követeléseket támasztanak a pótlékok tekintetében, és különféle jogsértésekkel vádolják a belügyminisztert. Ezeket a rágalmakat és követeléseket a tárca visszautasítja - közölték.

Liszka Zoltán nem óhajt tárgyalni a Belügyminisztériummal
Gálos Imre sajnálja, hogy a Belügyminisztérium ilyen minősíthetetlen hangnemben reagált. A Hivatásos Tűzoltók Szakszervezete elsősorban tárgyalásos úton szeretné megoldani a problémát. Az elnök-ügyvezető ugyanakkor elmondta: a BM fizetésemelésként tünteti fel a délutáni és éjszakai pótlékok kifizetését. Ez eddig is járt, csak a tárca nem volt hajlandó kifizetni, csak azután, hogy perek százait nyerték meg a munkaügyi bíróságon.

A fővárosi szakszervezet nem tárgyal

Liszka Zoltán, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke más véleményen van. Ő nem lát partnert a Belügyminisztérium munkatársaiban, ezért nem is ül le velük tárgyalni. Úgy véli, Orbán Viktor közbenjárása szükséges, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot. A miniszterelnöknek azon is el kellene gondolkodnia, hogy Pintér Sándor milyen mértékben hibázott, és ha megállapítható a felelőssége, akár távozhat is a tisztségéből - hansúlyozta.