Donát
-4 °C
2 °C

Koporsóval vonulnak a tűzoltók a Parlament elé

2001.10.12. 07:08
Koporsóval vonulnak a tűzoltók a Kossuth térre november elején, hogy tiltakozzanak, amiért megvonták tőlük az eddigi veszélyességi pótlékot. A fővárosi lánglovagok is csatlakoznak, annak ellenére, hogy munkaadójuk saját erőből kiegészíti a júliusi kormányrendelet miatt már csak a bevetések idejére járó pótlékot. A szakszervezetek eddig a belügyminiszter ellen indítottak polgári pert, valamint az Alkotmánybírósághoz nyújottták be keresetüket.
Koporsóval vonulnak a tűzoltók a Kossuth térre, hogy tiltakozzanak, amiért megvonták tőlük a fix veszélyességi pótlékot. Eddig a tűzoltók teljes készenléti idejére járt a pótlék, ám a kormány rendelkezése nyomán már kizárólag a bevetés idején jár nekik pluszpénz.

Gálos Imre, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnök-ügyvivője az Indexnek elmondta: a tűzoltók alkotmányos jogait sértették meg, amikor a máig érvényes szolgálati törvényből a veszélyességi pótlék terén kizárták őket. A júliusi kormányrendelet értelmében csak a bevetés idejére, óránként 153 forint jár.

November 8-ára az ország számos pontjáról ezerötszáz-kétezer szabadnapos tűzoltót várnak a Parlament elé. A beszédek után egy, a veszélyességi pótlék irataival feldíszített koporsót hoznak a térre. Ahogy a Népszava is megírta, nemcsak egy néhány órás figyelemfelkeltő akcióról van szó, a tűzoltók 72 órán át állnak majd díszőrséget a koporsónál.

A fővárosiak megkapták a teljes pótlékot

Óránként 153 forint a veszély
A budapesti lánglovagok szintén csatlakoznak a demonstrációhoz, annak ellenére, hogy a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságtól megkapják a teljes pótlékot - mondta el az Indexnek Liszka Zoltán, a budapesti szakszervezet vezetője. A fővárosi tűzoltóparancsnok időben lépett, így elkerülte, hogy bárki is azt gondolja, érdekeltek lennének egy katasztrófában. Az ezerháromszáz vonulós tűzoltó mostani 6-8 ezres veszélyességi pótlékát kell így saját erőből kiegészíteni 13770 forintra.

A fővárosi szakszervezet augusztus elején levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, de csak egy helyettes államtitkár válaszolt, türelmet kérve. Közben a belügyminiszter ellen polgári pert indítottak, amiért megszegte a három reprezentatív szakszervezettel kötött megállapodást, miszerint a veszélyességi pótlékról szóló rendeletet csak közös egyeztetés után változtathatják meg, cserébe a tűzoltók elállnak a készenléti pótlékok miatt indított pertől. A szakszervezet emellett az Alkotmánybírósághoz is benyújtott egy keresetet. Liszka Zoltán hangsúlyozta: a novemberi demonstrációval a veszélyességi pótlék körül kialakult alkotmánysértő helyzetre szeretnék felhívni a közvélemény és a kormány figyelmét.