Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A veszprémi polgári körök megfélemlítéssel vádolják a kormányt

2002.07.11. 21:30
Az ország lakosságának megfélemlítésével vádolták az új kormányzatot csütörtökön Veszprémben a polgári körök által szervezett békés megmozdulás szónokai. A Tűztorony Polgári Kör vezetője szerint a polgári oldal híveinek meg kell győzniük a másik oldalon álló rokonokat, és barátokat, hogy álljanak át. A rendezvényen elszavalták Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét.
- Sokan nem tartják elég határozottnak a rendőrség múlt heti budapesti föllépését. Halottakat, sortüzet akartak volna? - kérdezte a veszprémi békés megmozduláson felszólaló Rednik András orvos, városi ellenzéki önkormányzati képviselő.

„A rendőri pofon lecke a múlt rendszerből”

Az MDF-es városatya úgy vélekedett: mivel egy hete a fővárosban a be nem jelentett tüntetés résztvevői nem támadtak a rendőrökre, aligha lehet az ellenük való föllépést jogosnak ítélni, mert a legalapvetőbb emberi jogok egyikét, az emberi méltósághoz való jogot mindenképpen megsértették.

- Kérjük a hatalom birtokosait, ne akarják megalázni a politikai ellenfeleiket - fogalmazott a demokrácia védelmében meghirdetett megmozdulás szónoka.

A veszprémi MDF-es képviselő szerint a mai fiatalok, akik közvetlenül már nem tapasztalták meg az előző rendszert, most a rendőröktől kapott pofonnal jó leckét kaptak.

A városi önkormányzati képviselő beszédében arra figyelmeztette a hatalmon lévőket, hogy nem okos dolog kardot rántani; mindamellett a polgári körök szellemiségéhez vonzódókat türelemre, a keresztényi méltóság megtartására hívta föl.

Párbeszédet javasolnak

A veszprémi Tűztorony Polgári Kör és a Jutasi Polgári Kör közös Jutasi-lakótelepi rendezvényén az előbbi szerveződés vezetője, Lénárt Katalin azt hangsúlyozta, hogy az ellenzékbe került polgári oldal híveinek a másik oldalon állókkal való párbeszédre van szükségük, arra, hogy az ellenkező politikai véleményen lévő barátaikat, rokonaikat, szomszédaikat igyekezzenek meggyőzni igazukról.

- Forduljunk a másik oldalon állókhoz s győzzük meg őket, hogy nem kell tőlünk félni, jók a szándékaink, de ne kelljen nekünk sem félni! Hogy ha nyíltan véleményt nyilvánítunk, ne kelljen a munkahelyünkről való elbocsátástól tartanunk - magyarázta a polgári köri vezető.

Egy mondat a zsarnokságról

A veszprémi békés tüntetésen felszólalók közül többen is úgy vélték, hogy a kormányzat akkor tenné helyesen, ha - úgymond tiszta vizet öntve a pohárba - nem semmisíttetné meg a választási lapokat és igazában bízva újraszámláltatná a tavaszi országgyűlési képviselő-választás voksait.

A veszprémi Jutasi-lakótelepi polgári köri megmozduláson elhangzott - kifejezve a résztvevők hangulatát - Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?