Diána
12 °C
27 °C

Viharos elnökválasztás a Veszprém megyei közgyűlésben

2002.11.21. 21:59
A 40 tagú Veszprém Megyei Közgyűlés csütörtökön 22 szavazattal ismét Kuti Csabát választotta elnökévé. Az MDF-es Kutit saját párttársa, Horváth Balázs "pimaszsággal" vádolta, amiért megállapodást kötött az MSZP-vel és az SZDSZ-szel. A szavazásról kivonult a Fidesz-frakció, és bejelentették, hogy semmilyen tisztséget sem vállalnak a közgyűlés bizottságaiban.
A 17 tagú Fidesz-frakció és Horváth Balázs, egykori belügyminiszter - aki az ülésen bejelentette, hogy a továbbiakban nem az MDF-frakcióban, hanem függetlenként kíván dolgozni a testületben - nem vett részt a titkos szavazáson.

A pimaszság határán túl

A szavazás előtt Kuti Csabát, aki az MDF Veszprém megyei elnöke is, támogatásáról biztosította a 17 tagú szocialista és a háromtagú SZDSZ-es frakció. Horváth Balázs az ülésen hangoztatta: "a pimaszság határán túlment az a megállapodás, amit Kuti Csaba kötött - az MDF Veszprém Megyei Választmányának tudta nélkül - a megyegyűlés szocialista és szabad demokrata frakcióival".

"Nem számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy a polgári oldalon vannak olyanok, akik számára a rendszerváltás óta képviselt értékek és elvek nem többek ócska limlomnál, s nem haboznak azokat feladni pénzért és hatalomért cserébe" - ismertette a Fidesz-frakció álláspontját Áldozó Tamás frakcióvezető a szavazás előtt.

Kivonulás

Az újra megválasztott elnök rövid beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új vezetés viszi be Veszprém megyét az Európai Unióba. "Nincs ugyan egyetértés a megyegyűlésben, de közös a feladat és a felelősség is" - jegyezte meg. Az önkormányzat már elkezdett tárgyalni szervezeti és működési szabályzatának módosításáról, amikor Kontrát Károly és Kovács Zoltán, a Fidesz-frakció tagjai jelezték, a Veszprém Megyei Közgyűlés Közlönyének legújabb számában a közgyűlés már rendeleteként szerepel egy új, módosított SZMSZ-szöveg, holott még csak most tárgyalnak a módosításokról. Zsédenyi Imre, megyei főjegyző nem tagadta, hogy valóban megjelent a testületi ülés napján a közlöny a kifogásolt szöveggel, de magyarázatot nem adott.

A Fidesz nem vesz részt

A 17 tagú Fidesz-frakció és a függetlenné vált Horváth Balázs kivonult az ülésteremből, és az alelnökök megválasztásában már nem vett részt. A 17 tagú MSZP-s, a háromtagú SZDSZ-es és a kéttagú MDF-es frakció ezután megválasztotta - 22-22 szavazattal - a megyegyűlés főállású alelnökévé Pusztai Istvánt, az MSZP Veszprém megyei alelnökét, tovább társadalmi megbízatású alelnökké Németh Márta ügyvédet, a szocialisták volt pápai polgármesterjelöltjét.

A közgyűlés szünetében a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás frakcióvezető bejelentette, hogy nem vesznek részt a megyegyűlés bizottságainak munkájában, nem vállalnak tisztségeket, sőt még tagságot sem, és tanácsnoki címekre sem tartanak igényt. Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, a Fidesz Veszprém megyei elnöke úgy vélte: "ez a megyegyűlés nem a megye érdekeit tekinti majd, hanem ez egy MSZP-s és MDF-es választási biznisz lesz."