Judit
2 °C
7 °C

Viharos elnökválasztás a Veszprém megyei közgyűlésben

2002.11.21. 21:59
A 40 tagú Veszprém Megyei Közgyűlés csütörtökön 22 szavazattal ismét Kuti Csabát választotta elnökévé. Az MDF-es Kutit saját párttársa, Horváth Balázs "pimaszsággal" vádolta, amiért megállapodást kötött az MSZP-vel és az SZDSZ-szel. A szavazásról kivonult a Fidesz-frakció, és bejelentették, hogy semmilyen tisztséget sem vállalnak a közgyűlés bizottságaiban.
A 17 tagú Fidesz-frakció és Horváth Balázs, egykori belügyminiszter - aki az ülésen bejelentette, hogy a továbbiakban nem az MDF-frakcióban, hanem függetlenként kíván dolgozni a testületben - nem vett részt a titkos szavazáson.

A pimaszság határán túl

A szavazás előtt Kuti Csabát, aki az MDF Veszprém megyei elnöke is, támogatásáról biztosította a 17 tagú szocialista és a háromtagú SZDSZ-es frakció. Horváth Balázs az ülésen hangoztatta: "a pimaszság határán túlment az a megállapodás, amit Kuti Csaba kötött - az MDF Veszprém Megyei Választmányának tudta nélkül - a megyegyűlés szocialista és szabad demokrata frakcióival".

"Nem számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy a polgári oldalon vannak olyanok, akik számára a rendszerváltás óta képviselt értékek és elvek nem többek ócska limlomnál, s nem haboznak azokat feladni pénzért és hatalomért cserébe" - ismertette a Fidesz-frakció álláspontját Áldozó Tamás frakcióvezető a szavazás előtt.

Kivonulás

Az újra megválasztott elnök rövid beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új vezetés viszi be Veszprém megyét az Európai Unióba. "Nincs ugyan egyetértés a megyegyűlésben, de közös a feladat és a felelősség is" - jegyezte meg. Az önkormányzat már elkezdett tárgyalni szervezeti és működési szabályzatának módosításáról, amikor Kontrát Károly és Kovács Zoltán, a Fidesz-frakció tagjai jelezték, a Veszprém Megyei Közgyűlés Közlönyének legújabb számában a közgyűlés már rendeleteként szerepel egy új, módosított SZMSZ-szöveg, holott még csak most tárgyalnak a módosításokról. Zsédenyi Imre, megyei főjegyző nem tagadta, hogy valóban megjelent a testületi ülés napján a közlöny a kifogásolt szöveggel, de magyarázatot nem adott.

A Fidesz nem vesz részt

A 17 tagú Fidesz-frakció és a függetlenné vált Horváth Balázs kivonult az ülésteremből, és az alelnökök megválasztásában már nem vett részt. A 17 tagú MSZP-s, a háromtagú SZDSZ-es és a kéttagú MDF-es frakció ezután megválasztotta - 22-22 szavazattal - a megyegyűlés főállású alelnökévé Pusztai Istvánt, az MSZP Veszprém megyei alelnökét, tovább társadalmi megbízatású alelnökké Németh Márta ügyvédet, a szocialisták volt pápai polgármesterjelöltjét.

A közgyűlés szünetében a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás frakcióvezető bejelentette, hogy nem vesznek részt a megyegyűlés bizottságainak munkájában, nem vállalnak tisztségeket, sőt még tagságot sem, és tanácsnoki címekre sem tartanak igényt. Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, a Fidesz Veszprém megyei elnöke úgy vélte: "ez a megyegyűlés nem a megye érdekeit tekinti majd, hanem ez egy MSZP-s és MDF-es választási biznisz lesz."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?