Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Rapcsák tisztségét a bíróság is megszüntette

2000.11.10. 19:32
Nem jogerős ítéletében megszüntette Rapcsák András polgármesteri tisztségét a Csongrád Megyei Bíróság. A döntés szerint az állásából tavaly felfüggesztett városvezető nem működött együtt a képviselőkkel, figyelmen kívül hagyta a rá vonatkozó közgyűlési határozatokat, és közpénzeket fordított magáncélra. A pénteki bírósági döntésnek azonban nincsen jogkövetkezménye, azaz még ha jogerősen is elmarasztalnák a városvezetőt, ha újraválasztják, posztján maradhat.
Megszüntette Rapcsák András polgármesteri tisztségét, a Csongrád Megyei Bíróság pénteki nem jogerős ítéletében. A bírák ugyanis igazoltnak látták, hogy a város első embere közpénzt használt magáncélra. Mint emlékezetes Rapcsák legnagyobb ellenlábasa, Túri József alpolgármester többek között azt rótta fel a fideszes politikusnak, hogy a város pénzéből szervezett András napi mulatságot. A bírák azt is igazoltnak látták, hogy Rapcsák folyamatosan figyelmen kívül hagyta a rá vonatkozó közgyűlési határozatokat, de még tájékoztatási kötelezettségét is elmulasztotta.

Kasza Ferenc, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese szerint a hódmezővásárhelyi közgyűlés önfeloszlatása miatt nem lesz jogkövetkezménye a bíróság döntésének még akkor sem, ha a Legfelsőbb Bíróság is elmarasztalná az expolgármestert. A per ugyanis az 1998-as voksoláson szerzett polgármesteri tisztség megszüntetésére irányult, így ha újraválasztanák a politikust, újabb eljárást kellene indítani azért, hogy újból megszüntessék tisztségét.

Rapcsák András védője még a tárgyaláson bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, így a tét nélküli per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!