Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Megint szivárgott Draskovics fiókja

2007.10.02. 08:51

Újabb, a kormány számára készített előterjesztés szivárgott ki Draskovics Tibor asztalfiókjából. A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélkül miniszter ls Kiss Péter kancelláriaminiszter hangsúlyozottan nem a kormány álláspontját tükröző, de a számára készült munkaanyagban Gyurcsány Ferenc három hete, a Parlamentben meghirdetett 48 pontjának végrehajtását taglalja.

A munkaanyag leghangsúlyosabb része a kormányfő Új rend programjához kötődik, feladatként a lehetőségek és felelősségek egyensúlyának helyreállítása, az igazságos közteherviselés, a világos és kiszámítható állami magatartás, a személyes felelősség kiterjesztése, azonos és általános szigor a jogsértőkkel szemben, valamint hatékony és gyors, mindenkit elérő szankcionálás jelenik meg.

A kissé szerkesztetlennek tűnő határozati javaslattervezet szoros határidők mellett adja ki a feladatokat az érintett minisztereknek. A költségvetési fegyelmet erősítő s az államháztartás tartós egyensúlyának megteremtéséhez szükséges szabályok megalkotását két lépcsőben, novemberben és jövő év februárjában kéri számon a kormányzat. A feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés érdekében december 5-ig kell az adótörvények módosításának második ütemét elkészíteni (az elsőt szeptember 26-ig kellett benyújtani).

Az ügy súlyosságát, az egyre nagyobb gazdasági és biztonsági kockázatokat jelzi, hogy ebben a környezetben szerepel külön pontként - október 10-i határidővel - a színesfémből készült tárgyak eltulajdonítóival szembeni hatékonyabb állami fellépés jogi kereteinek megfogalmazása. Egy héttel későbbre várják a pártfinanszírozás átalakítására vonatkozó törvénytervezetet. Ennek értelmében (a központi költségvetésen és a helyi önkormányzatokon kívül) kizárólag természetes személytől lehet támogatást elfogadni, s a kampánykiadásokat nyilvánossá kell tenni.

Az elmúlt napok politikai vitáit tematizáló, a sajtóban is nagy port kavart ügyek kapcsán is figyelmet érdemel, hogy a hazai és uniós közpénzek odaítélésében részt vevő személyeket érintően összeférhetetlenségi és átláthatósági szabályokat kell kidolgozni; erre is szűk két hét áll rendelkezésre.

A tervezet foglalkozik a miniszterelnök beszédében szintén hangoztatott közlekedési szabálysértésekkel is, a gyurcsányi elvek értelmében a javaslat szerint a jövőben a gépjármű üzemben tartóját büntetnék az autóva elkövetett szabálysértések miatt.