Konrád
8 °C
26 °C

Kóka százmilliót veszített

2006.04.03. 13:54
Néhány miniszternek és államtitkárnak vagyonnyilatkozatát a múlt péntekig kellett leadnia. Kóka János és Somogyi Ferenc jövedelme a miniszteri poszttal töredékére csökkent.

A nem képviselő miniszterek és államtitkárok vagyonnyilatkozatát még az idén is csak a Miniszeterelnöki Hivatal egyik Báthori utcai főosztályán lehet megtekinteni. Az említett irodában fénymásolatot és kivonatot sem adnak, azt, hogy az internetre mikor kerülhetnek ki a dokumentumok, még ők sem tudják.

A képviselőknek január 31-ig kellett leadniuk vagyonnyilatkozatukat, míg azoknak a minisztereknek, akiknek korábban nem a politika volt a terepük, március utolsó napja volt a határidő. Az Index betekintett Bozóki András, Kóka János, Göncz Kinga, Persányi Miklós, Petrétei József, Rácz Jenő és Somogyi Ferenc bevallásába.

Bozóki András

A kulturális miniszter öt év alatt megtizenötszörözte éves jövedelmét. 2000-ben szerény évi egymillió forintos jövedelmeből élt, tavaly viszont 15 millióból gazdálkodhatott. A miniszternek egy tizenhárom éve vásárolt 93 négyzetméteres lakása van. Az ingatlanok címeit egyetlen esetben sem tüntették fel. Bozóki 2003-ban Opel Astrát vásárolt.

Göncz Kinga

Az esélyegyenlőségi miniszter, pontosabban az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter az elmúlt három évben átalakította vagyonát. Tavay 15 milliós jövedelmet könyvelhetett el, 2004-ben ennél hárommillióval többet. A miniszter asszony tavaly banki hitelfelvétellel (2003-as 4,7 milliós FHB, és 2005-ös 6,5 milliós HVB Bank), és két XII. kerületi lakás eladásával összehozott annyi pénzt, hogy a II. kerületben 160 négyzetméteres házat tudjon vásárolni (az ingatlan fele az övé). Még van egy négyéves Toyotája is.

Kóka János

A kormány második leggazdagabb miniszterének össze kellett húznia a nadrágszíjat, hiszen öt éve még 110 milliós éves jövedelme volt, de 2002-ben már csak 18,3 millió. Tavaly 23,6 millióit keresett. Kóka János 1999-ben 486 millió forintot vitt haza. Kókának egy 81 négyzetméteres, egy 64 négyzetméteres és egy 1191 négyzetméteres fővárosi, valamint egy verőcei 637 négyzetméteres ingatlanja van. A gazdasági tárca első emberének alaposságát bizonyítja, hogy nem feledkezett meg garázsáról és 3,29 négyzetméteres folyosórészletéről sem.

Kóka János értékpapírban tartja megtakarításait, 64 250 dollárt és 7 millió forintot. Közel kétszázmillió forintos bankszámlával is rendelkezik. 2004-hez képest viszont Kóka elveszítette a Meditcom Kft.-ben, az Elenderben, az Észak-csepeli Ingatlanfejlesztőben, a ciprusi bejegyzésű Wallis Europeanban szerzett részesedéseit. Nincs már meg a Stringray 24 jelzésű motoros hajója sem.

Persányi Miklós, Petrétei József

A környezetvédelmi miniszternek tavaly 8,78 millió forint jövedelme volt, és nem vett semmit, jóllehet az MKB felé 40 milliós számlakövetelése van. Petrétei József 2005-ben 16 millió forinttal vagyonosodott. Az igazságügy-miniszternek elsősorban Baranyában vannak érdekeltségei, amelyek közül 2003-as 14,5 milliós lakáshitellel vásárolt pécsi 58 négyzetméteres ingatlana emelkedik ki. Kozármislenyi 135 négyzetméres ingatlanának fele tizenkét éve az övé, egy 54 négyzetméteres pécsi ingatlan pedig hét éve a tulajdona. 1999-ben Nissan Almerát is vett.

Rácz Jenő

Az egészségügyi miniszternek semmije sincs, írnánk, és nem is tévednénk olyan nagyot. A bevallásában egy nem lakócélú kaposvári ingatlan, egy négy éves Renault Megane és egy 600 ezres OTP-követelés szerepel.

Somogyi Ferenc

A macedoniai telefontársaság volt vezetője, a külügyminiszter éves jövedelme megcsappant. 2003-ban még 80 milliós éves jövedelemmel, 2004-ben 64 millióval, tavaly viszont már csupán 18,9 millióval kellett Somogyi Ferencnek beérnie. Ingatlana szóra sem érdemes, viszont nappali bútor, világítás, ülőgarnítúra, perzsaszőnyeg (2) és 67 ezer forintnyi Zwack részvénye szerepel a bevallásában. Továbbá 2003-as befektetése tavalyi áron 94 milliót ért.

Módos, és csóró államtitkárok

A Külügyminisztérium politikai államtitkára, Bársony András 20,6 milliós jövedelmet könyvelhetett el tavaly. A száz leggazdagabb magyar között előkelő helyen szereplő Csák Máté fia, Csák Ferenc Mercedeszeket gyűjt. 2002-ben egy S420-as, tavalyelőtt pedig egy C180-as autót vásárolt. Két, 2002-es ingatlana van a bevallásban: ezek 220 és 185 négyzetméteresek. Ingóságai között feltüntetett 7 szecessziós bútort, egy 16 darabos ebédlőgarnitúrát, egy barokk íróasztalt, 8 perzsaszőnyeget, ezüsttárgyakat, arany ékszereket, 565 kortárs rajz és grafika gyűteményt, 584 kortárs festményt, 34 kortárs iparművészeti gyűjteményt.

Vagyon ide, vagyon oda, Csák Ferenc 2003-ban, 300 hónapos futamidőre 30 millió forint értékben vett fel hitelt, hathatós állami segítséggel. Csepeli György informatikai miniszter 17 milliós jövedelmet számolt el tavaly, egyebe alig van.

Szilvásy György

A kormányfő egykori üzlettársa, és a kormányzatban is erős támogatója az elmúlt két évet vásárlással töltötte. Feljegyezhetjük: tavaly 21 milliós jövedelme volt, és vett egy VIII. kerületi 190 négyzetméteres, és egy IV. kerületi 93 négyzetméteres ingatlant. Az azt megelőző évben Lesencefalván 120 négyzetméteres ingatlannal gyarapodott. Az elmúlt két évben vásárolt továbbá modern- és antik bútorokat, íróasztalt, fotelt, Panasonic tévéket, futópadot, edzőgépet. Szilvásy az MKB felé 57 milliós bankszámlát, és 10 milliós tartozást is feltüntetett.

Egy volt államtitkár bevallása

Veress József, a Miniszterelnöki Hiatal decemberben menesztett államtitkára zárónyilatkozattal jelentekezett. Budapesten egy 89 illetve egy 109 négyzetméteres ingatlana, Gerjén 1267 négyzetméteres legelője van a békési politikusnak. A szintén vagyonosnak számító Veressnek 78 milliós bankszámlája van. Államtitkársága után az Európai Alapok Tanácsadói Kft.-hez vagy a Honline Kft.-hez mehet vissza dolgozni, amelyekben résztulajdona van.

A kormányfő egy hónappal ezelőtt leadta maga és felesége vagyonnyilatkozatát.